Tekoälyuutiset: Musiikkia kuvien pohjalta

Daron Acemoglun artikkeli varoittaa tekoälyn talousvaikutusten ylioptimistisista ennusteista ja kehottaa realistisempaan näkemykseen. Tesla järjesti ”We, Robot” -tapahtuman, jossa julkaistiin uusia tuotteita:
Cybercab, RoboVan ja Optimus-robotti. Suno, tekoälypohjainen musiikkisovellus, esitteli uuden ”Suno Scenes” ominaisuuden, joka mahdollistaa kappaleiden luomisen valokuvien ja videoiden pohjalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Daron Acemoglun artikkeli varoittaa tekoälyn talousvaikutusten ylioptimistisista ennusteista ja kehottaa realistisempaan näkemykseen. Tesla järjesti ”We, Robot” -tapahtuman, jossa julkaistiin uusia tuotteita:
Cybercab, RoboVan ja Optimus-robotti. Suno, tekoälypohjainen musiikkisovellus, esitteli uuden ”Suno Scenes” ominaisuuden, joka mahdollistaa kappaleiden luomisen valokuvien ja videoiden pohjalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

Tekoälyn talousvaikutusten ylioptimistiset ennusteet

Project Syndicatessa julkaistun Daron Acemoglun artikkelin mukaan tekoälyn talousvaikutuksista on esitetty ylioptimistisia ennusteita (mm. Goldman Sachsin mukaan globaali BKT nousisi 7% seuraavan vuosikymmemen aikana). Acemoglun mukaan datan perusteella vaikutukset ovat kuitenkin todennäköisesti paljon maltillisempia:

  • Tekoälyn arvioidaan automatisoivan noin 4,6% työtehtävistä 10 vuoden aikana.
  • Työvoimakustannusten säästöt näissä tehtävissä olisivat noin 27%.
  • Tämä johtaisi vain noin 0,66% kokonaistuottavuuden kasvuun 10 vuodessa.
  • BKT:n kasvu voisi olla 1-1,5% luokkaa investointien ansiosta.

Vaikutukset eriarvoisuuteen ovat epävarmoja, mutta pääoma hyötyisi todennäköisesti enemmän kuin työvoima.
Acemoglu varoittaa liiallisesta teknologiaoptimismista ja kehottaa realistisempaan näkemykseen tekoälyn vaikutuksista. Tekoälyn potentiaali voitaisiin hyödyntää paremmin keskittymällä muuhunkin kuin vain työvoiman korvaamiseen.

Lue koko artikkeli: Project Syndicate

Teslan ”We, Robot” -tapahtuman julkaisut

Tesla järjesti viime viikolla suuren autonomiseen ajamiseen keskittyneen tapahtuman, jossa julkaisiin uusia tuotteita:

Cybercab: 2-paikkainen robotaksi, hinta alle $30,000
Robotaksi ”Cybercab” tulee tuotantoon vuonna 2026 alle 30 000 dollarin hinnalla. Siinä on lokinsiipiovet eikä ohjauspyörää tai polkimia. Elon Musk väitti autonomisten autojen olevan 10 kertaa turvallisempia kuin ihmiskuljettajat. Cybercabin käyttökustannukset ovat 20 senttiä mailia kohden, robovanin vain 5 senttiä. Ajoneuvot hyödyntävät tekoälyä ja kameroita lidar-tekniikan sijaan.

RoboVan: Täysin autonominen ajoneuvo 20 hengelle tai tavaroille (kuva).
Tesla yllätti ”We, Robot” -tapahtuman osallistujat esittelemällä uuden Robovan-ajoneuvon. Robovan on futuristinen matkustajavan, joka voi kuljettaa jopa 20 henkilöä tai tavaroita. Elon Muskin mukaan se on ratkaisu suurten ihmismäärien kuljettamiseen, ja sen tavoitteena on laskea matkustamisen kustannukset 5-10 senttiin mailia kohden.

Robovan on suunniteltu osaksi Teslan autonomista kyytipalveluverkostoa. Sen ulkoasu muistuttaa art deco -tyylistä junanveturia ilman näkyviä pyöriä. Tesla on aiemmin vihjannut kehittävänsä suurikapasiteettista kaupunkiliikennevälinettä, ja nyt se näyttää toteuttavan tätä visiota Robovanin muodossa.

Optimus-robotti: Esiteltiin käytännössä, hinta-arvio $20,000-$30,000.

Tesla esitteli Optimus-robottejaan ”We, Robot” -tapahtumassa, mutta ne eivät olleet täysin autonomisia kuten aluksi vaikutti. Robotit seurustelivat vieraiden kanssa, tarjoilivat juomia ja tanssivat. Ne pystyivät puhumaan ja reagoimaan nopeasti, mikä herätti epäilyksiä.

Tapahtuman osallistujat ja analyytikot vahvistivat, että robotteja ohjattiin etänä ihmisten toimesta. Robotit itse myönsivät leikkisästi, etteivät ole täysin autonomisia. Ne käyttivät tekoälyä kävelemiseen, mutta muut toiminnot vaativat ihmisen ohjausta.

Tapahtumassa viitattiin myös useasti Teslan ”Master Plan Part 4” -suunnitelmaan, mutta sen tarkkoja yksityiskohtia ei vielä paljastettu. Elon Musk saapui tapahtumaan Robotaksilla,

Lähteet: Reuters, Tesla, The Verge

Kappaleita kuvien ja videoiden pohjalta

Suno, tekoälypohjainen musiikkisovellus, esitteli uuden ”Suno Scenes” -ominaisuuden, joka mahdollistaa kappaleiden luomisen visuaalisen tarinankerronnan kautta. Käyttäjät voivat luoda kappaleita valokuvista ja videoista suoraan puhelimen kameraa käyttämällä.

Ominaisuus on saatavilla tällä hetkellä Sunon iOS-mobiilisovelluksessa. Tavoitteena on mahdollistaa uudenlainen luovuus ja jaettavan sisällön tuottaminen. Esimerkkejä Suno Scenes -kappaleista ovat mm. urheilutapahtuman tunnelmaan sopiva biisi, roadtrip-soundtrack tai esimerkiksi rauhallinen luontosävellys.

Kokeile Sunoa ilmaiseksi osoitteessa: Suno.com

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Elisa osake: Elisan kannattavuus pysyi vakaana – liikevaihto painui laskuun
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Nordea osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat