Kuinka onnistun sijoitustoiminnassa?

Sijoitustoiminnassa onnistuminen voi tuntua haastavalta. Näillä vinkeillä saat sijoitustoimintasi käyntiin! Moni kokee sijoittamisen aloittamisen ylitsepääsemättömän hankalana. Sijoitustoimintaan liitetään usein monenlaisia näkemyksiä, jotka eivät välttämättä pohjaudu mihinkään. Mikäli sijoittamisesta pyrkii löytämään faktuaalista tietoa, niin sitä myös löytää – paljon.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Sijoitustoiminnassa onnistuminen voi tuntua haastavalta. Näillä vinkeillä saat sijoitustoimintasi käyntiin! Moni kokee sijoittamisen aloittamisen ylitsepääsemättömän hankalana. Sijoitustoimintaan liitetään usein monenlaisia näkemyksiä, jotka eivät välttämättä pohjaudu mihinkään. Mikäli sijoittamisesta pyrkii löytämään faktuaalista tietoa, niin sitä myös löytää – paljon.

Aloitteleva sijoittaja törmää lähes välittömästi alan jargoniin, mitä ei välttämättä aina pyritä selittämään selkokielellä. Maininnat volatiliteetista, maksimitappiosta, johdannaisista ja bondeista kuulostavat monimutkaisilta.

Viitseliäs sijoittaja voi tarkistaa sanakirjasta, että volatiliteettia käytetään riskin mittarina, mutta tästä määritelmästä ei ole apua, jos ei osaa ankkuroida volatiliteetin arvoa mihinkään. Sijoittajalle ei välttämättä sano mitään, jos volatiliteetti on viisi, kymmenen tai kaksikymmentä. Väitän, että harvan sijoittajan tarkoituksena on opiskella itselleen tutkintoa vastaava oppimäärä sijoittamisesta, vaan tärkeintä on oman varallisuuden kartuttaminen tai säilyttäminen jotain tiettyä tavoitetta varten.

Lue myös

Varainhoitaja vai ei?

Sijoittajat voidaan erittäin karkeasti jakaa kahteen kastiin: niihin jotka sijoittavat itse ja niihin jotka käyttävät varainhoitajaa. Varainhoidon järjestäminen tuo lisäkustannuksia, mutta varainhoitajan käsissä sijoitustoiminta on ammattilaisen hoivassa. Varainhoitajan palkkaamista oman sijoitustoiminnan pyörittämiseksi on usein perusteltu sillä, että ei ole aikaa, kiinnostusta tai resursseja perehtyä sijoitustoimintaan itse. Nämä ovat kaikki hyviä perusteluja varainhoitajan käytön puolesta. Lue aiempi artikkelimme: ”Onko varainhoitaja nykypäivänä tarpeeton?”.

Tee se itse -sijoittaja

Itse sijoittamisen hyvänä puolena on se, että säästää varainhoidon kuluissa. Muutenkin sijoittamisen kulut ovat halventuneet vuosi vuodelta, tuoden sijoittamisen jokaisen mahdollisuudeksi. Yksityishenkilöiden osalta kulut voivat olla jopa alle euron per osakekauppa. Sen sijaan, että sijoittaja ostaisi salkkuunsa osake kerrallaan, voi sijoittajan olla järkevämpää haalia globaalin satojen, ellei jopa tuhansien osakkeiden sijoitussalkun ostamalla yhtä tai muutamaa pörssinoteerattua rahastoa (ETF). ETF-rahastojen kulut ovat lähestulkoon aina tavallisia rahastoja matalampia.

En tarvitse varainhoitajaa – kuinka siis aloitan?

Sijoitusmarkkinoiden ja -instrumenttien kehittyminen on tehnyt tehokkaan sijoittamisen mahdolliseksi myös yksityissijoittajalle.

1. Aloita, aloita ja aloita

Sijoittamisen aloittaminen on ensimmäinen askel. Kuten aiemmin korostettu, sijoittaminen ei vaadi suuria pääomia. Sijoittaminen on syytä aloittaa hetimmiten jo siitäkin syystä, että korkoa korolle -vaikutus pääsee käyntiin. Lue esimerkiksi artikkelimme eläkesäästämisestä, missä vertaillaan säästämisen aloittamisen ajankohdan vaikutusta odotettavissa olevaan säästösummaan.

2. Pysy sijoitussuunnitelmassa

Sijoitussuunnitelman laatimisen tueksi olemme kirjoittaneet oppaan, mistä voit ammentaa ideoita esimerkiksi siihen, kuinka paljon uskaltaa sijoittaa osakkeisiin. Sijoitussuunnitelmasta kannattaa pitää kiinni ja sijoittamiseen kannattaa laittaa sen verran rahaa, että suoriutuu kuukausittaisista menoista varmasti. On aivan turha laittaa suuria summia kuukaudessa osakkeisiin tai muihin instrumentteihin, jos joutuu kuun lopussa lunastamaan sijoituksensa. Tällöin vastaanottaa sen riskin, että kurssit ovat heilahdelleet hankintahintaa alemmas ja lisäksi varmasti joutuu maksamaan sijoitustoiminnastaan välityspalkkiot.

3. Vältä turhaa kaupankäyntiä

Yksi sijoittajien yleisimmistä virheistä on yrittää ajoittaa kaupankäyntiä. Ajoittamisella tarkoitetaan sitä, että pyritään ennustamaan parhaimmat osto- ja myyntihetket. Kuuluisan taloustieteilijän John Maynard Keynesin sanoja lainaten: ”markkinat pysyvät kauemmin järjettöminä kuin sinä pysyt maksukykyisenä”. Tällä tarkoitetaan sitä, että vaikka miten näyttäisi siltä, että kurssin pitäisi nousta/laskea, niin lyhyellä aikavälillä se voi liikkua järjettömän tuntuisesti. Pidemmällä aikavälillä kurssit pohjautuvat paremmin yritysten fundamentteihin, kuten niiden tuloksentekokykyyn.

4. Ajattele järjellä, älä tunteilla

Älä kehitä tunnesiteitä osakkeisiin. Rakastuneena on vaikea ajatella järjellä ja tunnistaa riskejä. Häviäjäosakkeista on vaikeaa luopua, sillä usein ajatellaan, että kyllä ne vielä sieltä nousevat. Onhan se toki mahdollista, mutta sen sijaan että varasi olisi sijoitettuna pohjamudissa rypevään osakeihastukseen, voit sijoittaa johonkin tuottavampaan kohteeseen.

Tunnesiteiden sijasta tulisi yrittää objektiivisesti tarkastella sijoituskohteiden ominaisuuksia, mikäli osaamista riittää. Muussa tapauksessa ETF-sijoitukset ovat tässäkin tapauksessa hyvä vaihtoehto, sillä ne voivat tarjota hyvin hajautetun sijoitussalkun, joiden sisällöt on usein valittu mekaanisesti osakkeiden ominaisuuksien perusteella.

5. Karta kuluja

Alan totuuden mukaan sijoitustoiminnan tuotto on epävarmaa mutta kulut ovat varmoja. Jotta sijoitustoiminta olisi kannattavaa, tulisi tuottojen ylittää sijoitustoiminnan kulut. Älä siis maksa turhasta. Kuukausisäästäjälle passiivisesti hoidettu indeksirahasto tai ETF on todennäköisesti kustannustehokkain vaihtoehto.

6. Älä sijoita siihen mitä et ymmärrä

Sijoittaminen on loppujen lopuksi yksinkertaista. Sijoittamalla osakkeisiin saadaan osuus (toivottavasti) tuottavasta yrityksestä, sijoittamalla velkakirjoihin saadaan tuottoa korkojen muodossa ja sijoittamalla kiinteistöihin saadaan vuokratuottoa. Talouspiireissä on keksitty monia eksoottisempia sijoituskohteita, joiden tuoton muodostuminen voi olla epäselvää jopa alalla toimijoille. Sijoitustoiminnassa kannattaa pitää mielessä se, että tuotolla on tapana kulkea käsi kädessä riskin kanssa.

Lue myös artikkelimme ”sijoittajan yleisimmät virheet” ja vältä sijoittajien sudenkuopat! Tehokkaita ETF:iä voit etsiä ETF-työkalullamme. Voit hakea eri hakukriteereillä tai tarkistella mallisalkkujen sisältöjä.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Valmet osake: Valmetin tilaukset jatkoivat kasvussa – markkinanäkymiä kuitenkin laskettiin
Outokumpu osake: Outokummun Q4-ohjaus oli markkinoille lievä pettymys
Kempower osake: Tulos odotetusti tappiolla – osake laskussa
Sijoittajan valinnat