Laaja analyysi Suomi-osakkeista – onko aika heivata suomalaiset osakkeet salkusta?

Tuloskausi ei ole tuonut helpotusta suomalaisiin osakkeisiin sijoittavalle. Joko on aika heittää pyyhe kehään? Osakepoimijalle on kuitenkin tarjolla useita houkuttelevia osakkeita, vaikka indeksi ei tunnukaan tarjoavan tuottoja.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi ei ole tuonut helpotusta suomalaisiin osakkeisiin sijoittavalle. Joko on aika heittää pyyhe kehään? Osakepoimijalle on kuitenkin tarjolla useita houkuttelevia osakkeita, vaikka indeksi ei tunnukaan tarjoavan tuottoja.

Suomalaisten osakkeiden kehitys

Suomalaisten osakkeiden kehitystä voi tutkia Sijoittaja360:n Markkinaympäristössä. Pitkästä kuvaajasta huomataan, että suurten osakkeiden kehitystä kuvaava OMX Helsinki 25 -indeksi on samalla tasolla kuin ennen koronapandemiaa. Indeksi ei ole siis liikkunut mihinkään yli neljään vuoteen ja suomalaisen osakesijoittajan tuotot ovat olleet täysin osinkojen varassa. Indeksi on tällä hetkellä myös alle 200 päivän liukuvan keskiarvon (SMA200), joka on teknisen analyysin näkökulmasta huono merkki.

Vuoden tuottokuvaaja kertoo, että OMX Helsinki 25:llä on jälleen edessä heikko vuosi ellei vuoden 2024 kaksi viimeistä kuukautta pelasta sitä. Indeksi on vuoden aikana yrittänyt kolme kertaa nousua, mutta se on aina tyssännyt alkutekijöihinsä. Sijoittajia ei tarvinne muistuttaa, että samaan aikaan etenkin USA:laiset osakkeet ovat tarjonneet erinomaisia tuottoja.

Q3-tuloskausi tarjonnut lähinnä pettymyksiä

Käynnissä oleva Q3-tuloskausi ei ole tuonut helpotusta sijoittajan arkeen. Lähes kaikki tärkeimmät Helsingin pörssin yhtiöt ovat jo julkaisseet tuloksensa ja suuryhtiöistä ainoastaan Huhtamäki, Nordea, Kesko ja Telia ovat tarjonneet suorituksen, josta markkinat ovat tykänneet. Nokian osake saatiin lopulta nousuun, mutta syy tähän ei tullut tuloksesta.

Neste, Fortum, metsäyhtiöt, teräsyhtiöt ja teollisuussektorin osakkeet ovat tarjonneet lähinnä pettymyksiä. Tämä siitäkin huolimatta, että Cargotec, Konecranes ja Wärtsilä viilettävät vahvassa tulosmomentissa. Näiden osalta markkinat pelkäävät, että paras tuloskasvu on takana, mikä on vaikuttanut kursseihin.

Myös Helsingin pörssin pieneksi käynyt teknologiasektori kärvistelee matalasuhdanteessa. Piensijoittajien suosikkikasvuosakkeet Qt, Revenio ja Kempower eivät yltäneet sellaiseen kasvuun, josta olisi palkittu positiivisella kurssireaktiolla.

Katso tarkempi analyysi ja video tuloskauden onnistujista ja pettymyksistä.

Milloin Helsinki oikeasti kääntyy?

Olemme useaan otteeseen yrittäneet ennustaa Helsingin pörssin käännettä. Olemme olleet varovaisia ennusteissa, koska Helsinki ei käänny ennen kuin Eurooppa pääsee ulos teollisuuslamasta. Euroalueen ostopäällikköindekseissä on nähtävä kasvua. Sitten voidaan odottaa, että talouskasvu piristyy ja syklinen Helsinki innostuu nousuun.

Teollisuuden heikko kausi alkoi 2023. Alkuvuonna 2024 oli nähtävissä positiivista virettä ja sen ennakoitiin kiihtyvän vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla. Nyt ollaan huomattu, että positiivinen vire olikin vain varastotasojen normalisointia ja tilanne ei ole piristynyt toisella vuosipuoliskolla. Odotukset ovat siirtyneet vuodelle 2025 ja on mahdollista, että piristymisen suhteen jopa Q1 on menetetty.

Syyttävä sormi osoittaa osaksi Euroopan keskuspankin suuntaan. EKP on jälleen kerran ollut toimissaan myöhässä. Ohjauskoron pitäisi olla selvästi nykyistä tasoa alempana ja unohtaa inflaatio, joka Euroopassa ei ole ongelma. Jos inflaatio Euroopassa kiihtyy se johtuu tekijöistä, joihin keskuspankin rahapolitiikalla ei voi vaikuttaa. Sillä on vaikutettu lähinnä talouskasvuun ja pidetty korkotasoa liian korkealla.

Olematon talouskasvu ja korkea korkotaso ovat vahingollista euroalueen valtiontalouksille ja yrityksille. Takamatka USA:han vain kasvaa ja tällä kertaa omalla rahapolitiikalla.

Sijoittajan on toivottava, että EKP:ssa oltaisiin huomattu tämä ja korkoa laskettaisiin tulevissa kokouksissa vauhdilla ja lopetettaisiin pelottelu inflaatiosta. Euroopassa tarvitaan nyt kipeästi talouskasvua ja eritoten investointeja. Investointeja tarvittaisiin puhtaaseen energiaan, datakeskuksiin ja tekoälyyn. Isot megatrendit, joissa myös sijoittajan on oltava mukana, ovat tiedossa.

Osakepickit suomalaisten osakkeiden Osaketyökalun avulla

Jäsenosiossa pureudumme suomalaisiin osakkeisiin. Vieläkö usko riittää vai pitääkö suomalaiset osakkeet kylmästi hylätä? Käymme läpi kaikki tärkeimmät Suomi-osakkeet. Mitä osakesuosituksia juuri päivitetty Osaketyökalumme tarjoilee?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sijoittaja 2024 messut
Sinua voisi kiinnostaa
USA-osakkeet sijoittajien suosiossa. Neljä vinkkiä, miten sijoittaa USA:han helposti.
Mandatum osake: Nousseet rahoituskulut painoivat muuten kelpoa tulosta
NoHo etenee vahvana pikkujoulukauteen – analyysi
Sijoittajan valinnat