Nokian pitäisi lopettaa osingonmaksu heti

Nokia tuhoaa omistaja-arvoa jakamalla osinkoja ja ostelemalla omia osakkeita. Yhtiön olisi jo aiemmin kannattanut investoida kasvuun, mutta nyt olisi viimeinen hetki lopettaa osingonjako ja alkaa käyttää ylimääräiset varat kasvuinvestointeihin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nokia tuhoaa omistaja-arvoa jakamalla osinkoja ja ostelemalla omia osakkeita. Yhtiön olisi jo aiemmin kannattanut investoida kasvuun, mutta nyt olisi viimeinen hetki lopettaa osingonjako ja alkaa käyttää ylimääräiset varat kasvuinvestointeihin.

Katso parhaat osingonmaksajat Osaketyökalusta

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Teknologiayhtiön pitäisi käyttää varat kasvuun, ei osingonmaksuun

Teknologiayhtiöt eivät ole kuuluisia osingonmaksuistaan, eivätkä teknologiaosakkeisiin sijoittavat osingoista juuri perusta. Oikeastaan korkea osinkotuotto on teknologiaosakkeiden kohdalla melkeinpä sama kuin ”myy” -suositus.

Tällä hetkellä kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalun mukaan neljä korkeimman osinkotuoton teknologiaosaketta ovat Xerox, TietoEvry, Intel ja Nokia. Näiden osakkeiden viiden vuodon kokonaistuotot ovat: -69,2 %, -14,4 %, -58,0 % ja +41,9 %.

Vastaavasti, jos katsotaan viisi parhaiten tuottanutta teknologiaosaketta, osakkeet ovat:

  1. Nvidia +2597 %
  2. Microstrategy +2494 %
  3. Super Micro Computer +1894 %
  4. Arista Networks +810 %
  5. CrowdStrike +646 %.

Kaikkien parhaiden tuottaneiden teknologiaosakkeiden osinkotuotto-% on pyöreä nolla. Näistä esimerkiksi Nvidia maksaa osinkoa, mutta summa on niin pieni, ettei sillä ole sijoittajan kannalta merkitystä.

Osingonjakoa tärkeämpää on, että teknologiayhtiö investoi kasvuun, sillä kasvuluvut tuovat tuotot. Katsotaan Osaketyökalusta, miten neljä korkeimman osinkotuoton teknologiaosaketta ovat kasvaneet. Viimeisen kolmen vuoden kasvuluvut ovat korkean osinkotuoton teknologiaosakkeilla negatiiviset. Ehkä osingonjaon sijaan olisi kannattanut investoida kasvuun?

Viisi parasta teknologiaosaketta ovat kaikki kovia kasvajia, paitsi Microstrategy. Tämän kohdalla osakkeen hurja nousu perustuukin Bitcoinin nousuun, ei niinkään yhtiön liiketoimintaan.

Nvidian kolmen vuoden liukuva vuosittainen kasvu on lähes 100 prosenttia. Super Micro Computerilla, Arista Networksilla ja Crowdstrikella tuoton takana on myös vahva kasvu.

Nokian pitäisi lopettaa osingonmaksu

Nokia ei ole ollut kummoinen osingonmaksaja. Vuodelta 2023 Nokia maksoi osinkoa 0,13 euroa, vuodelta 2022 osinkoa maksettiin 0,08 euroa. Vuosilta 2020 ja 2021 Nokia ei maksanut osinkoa. Nokia ei siten ole osinkosijoittajien ykkösvalinta, eikä sillä ole osinkoaristokraatin titteliä, josta olisi arvokasta pitää kiinni.

Vuodelta 2024 odotetaan 0,14 euron osinkoa, joka tarkoittaa 763 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 yhdeksän ensimmäisen kuukauden jatkuvien toimintojen voitto oli 965 miljoonaa euroa. Jaettava osinko tulee siis olemaan merkittävä osa vuoden 2024 tuloksesta.

Nokian pitkä kurssikäyrä ei ole iloista katseltavaa. Nyt viimeisen kuuden kuukauden aikana osake on alkanut saada momentista kiinni.

Nokian positiivisen kurssimomentin takana ei ole vahvat tulokset, sillä Nokia on suoriutunut heikosti. Momenttia on ajanut odotukset kasvusta. Nokia on ostanut Infineran, joka tuo vuositasolla lähes 2 miljardia lisää liikevaihtoa. Lisäksi datakeskusmarkkinan uskotaan tuovan kasvua.

Varat kannattaisi suunnata kasvuinvestointeihin

Nokian pitäisi muuttaa osinkostrategiaansa ja keskittyä seuraaviksi vuosiksi kasvuun. Datakeskusmarkkina on segmentti, jonne Nokian kannattaa investoida.

Lisäksi euroja voisi laittaa poikimaan segmenteille, joilla Nokia haluaa olla tulevaisuudessa. Nokia oli matkapuhelinaikoina vahva kuluttajasegmentissä. Halutaanko kuluttajapuolelle vielä palata?

Nokia myös seuraa teknologia-alan kehitystä tarkasti. Osinkovaroilla voisi tehdä vuosittain seitsemän 100 miljoonan euron kasvurahoitussijoitusta lupaaviin kasvuyrityksiin. Tästä hyötyisi koko Suomi. Eikä sijoituksia tietenkään kannattaisi kohdistaa pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle.

Myös suurimmat teknologiayhtiöt tekevät kasvusijoituksia. Microsoft on investoinut ChatGPT:n takana olevaan OpenAI:hin. Sijoitus tuo jo nyt hedelmää. Amazon on sijoittanut esimerkiksi EV-yhtiö Rivianiin ja AI-yhtiö Anthropiciin, Google AI-yhtiö DeepMindiin ja myös Anthropiciin.

Nvidian kilpailija siruyhtiö AMD vastaavasti osti suomalaisen Silo AI:n. Silo AI on loistava esimerkki siitä, mihin Nokia olisi voinut investoida varhaisemmassa vaiheessa, jos kasvusijoitukset olisivat yhtiön strategiassa osingonjaon sijaan.

Nyt myös Nokiassa on herättävä ja ymmärrettävä, että teknologiayhtiö elää kasvusta. Ruhtinaallinen osingonjako on teknologiasijoittajille punainen vaate, jolla saa aikaan alaspäin sojottavan kurssikäyrän.

Lue laajempi analyysi Nokiasta.

Katso parhaat osingonmaksajat Osaketyökalusta

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja-Liven aiheena presidentin vaalit
Sijoittaja-Live: Miten sijoittaa USA:han ja muutama sijoitusidea
Osakesäästötili sijoituskohteena
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Vastuullinen sijoittaminen ETF:llä
Parhaat ETF:t vastuulliseen sijoittamiseen
Sijoittajan valinnat