Teknologiajättien ja juuri julkaistu EU:n investointi tekoälyyn ovat yhteenlaskettuna 520 miljardia euroa. Miten potti jakautuu?
Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla. Kuva: Flux Pro
Investoinnit tekoälyinfrastruktuuriin yli 500 miljardia
Teknologiajätit, kuten Amazon, Alphabet, Meta ja Microsoft, ovat merkittävästi kasvattaneet pääomainvestointejaan vuonna 2025 tekoälyinfran kehittämiseksi. Yhteensä nämä neljä teknologiajättiä aikovat investoida noin 320 miljardia dollaria tekoälyyn ja datakeskuksiin vuonna 2025, mikä on merkittävä nousu edellisvuodesta. Investointien kasvu heijastaa kilpailun kiristymistä tekoälymarkkinoilla ja tarvetta kehittää edistyksellistä infrastruktuuria.
Myös EU julkaisi Pariisin tekoäly-huippukokouksessa InvestAI-aloitteen, jonka tavoitteena on kerätä 200 miljardia euroa tekoälyinvestointeihin. Suunnitteilla on neljä AI-gigatehdasta EU:n alueelle. Tehtaat keskittyvät kehittyneiden, suurten tekoälymallien kouluttamiseen, ja jokaiseen tehtaaseen tulee noin 100 000 uusimman sukupolven tekoälysirua.
Hanke on maailman suurin julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus luotettavan tekoälyn kehittämiseksi, ja tavoitteena on tarjota laskentakapasiteettia kaikenkokoisille yrityksille, ei vain suurille toimijoille. Komissio on jo aiemmin ilmoittanut seitsemästä AI-tehtaasta joulukuussa, ja viisi seuraavaa julkistetaan pian. Nykyinen 10 miljardin euron tuki AI-tehtaille on jo maailman suurin julkinen tekoälyinvestointi. Aloite on osa laajempaa EU:n tekoälystrategiaa, johon kuuluu myös koulutusta, osaamisen kehittämistä ja tukea tekoäly-yrityksille sekä -tutkimukselle.
Teknologiajättien ja EU:n investoinnit ovat siis yhteenlaskettuna 520 miljardia euroa. Miten potti jakautuu?

Amazon
Amazon aikoo investoida yli 100 miljardia dollaria vuonna 2025, mikä on nousua edellisvuodesta (83 miljardia dollaria) .Suurin osa tästä budjetista kohdistuu Amazon Web Services (AWS) -palveluihin, joita CEO Andy Jassy pitää ”kerran elämässä tapahtuvana liiketoimintamahdollisuutena” (Economic Times).
Microsoft
Microsoft on sitoutunut 80 miljardin dollarin investointeihin tekoälyyn vuonna 2025 . Yli puolet tästä summasta käytetään Yhdysvalloissa sijaitseviin projekteihin, erityisesti AI-työkuormien laajentamiseen pilvi-infrastruktuurissa (Yahoo Finance).
Alphabet (Google)
Alphabet aikoo käyttää 75 miljardia dollaria pääomainvestointeihin vuonna 2025. Suurin osa rahoista käytetään teknisen infrastruktuurin parantamiseen, erityisesti palvelimien, datakeskusten ja verkkojen kehittämiseen (Economic Times).
Meta
Meta on varannut 60–65 miljardia dollaria tekoälyn kehittämiseen vuonna 2025. CEO Mark Zuckerberg on kuvannut tätä vuotta ”tekoälyn määrittäväksi vuodeksi”, ja investoinnit tähtäävät historiallisen innovaation mahdollistamiseen ja Yhdysvaltojen teknologisen johtajuuden laajentamiseen (Economic Times).
EU
200 miljardia euroa tekoälyinvestointeihin, josta 20 miljardia ohjataan uuteen eurooppalaiseen rahastoon tekoälyn ”gigatehtaita” varten. (EU:n uutinen). Komissio on jo aiemmin ilmoittanut seitsemästä AI-tehtaasta joulukuussa, ja viisi seuraavaa julkistetaan pian. Nykyinen 10 miljardin euron tuki AI-tehtaille on jo maailman suurin julkinen tekoälyinvestointi. Aloite on osa laajempaa EU:n tekoälystrategiaa, johon kuuluu myös koulutusta, osaamisen kehittämistä ja tukea tekoäly-yrityksille sekä -tutkimukselle.
Sijoittajan näkökulma
Mutta mitkä yhtiöt hyötyvät näistä investoinneista sekä yleisesti tekoälymegatrendin kiihtyvästä kasvusta?
Nvidia
Vaikka NVIDIA on kokenut osakekurssin laskua kilpailun kiristymisen vuoksi, sen valmistamat tekoälyyn liittyvät laitteistot, erityisesti näytönohjaimet hyötyvät suurten teknologiayritysten investoinneista. Esimerkiksi EU:n tekoälyhankkeessa jokaiseen rakennettavaan ”gigatehtaaseen” tulee lehdistötiedotteen mukaan noin 100 000 uusimman sukupolven tekoälysirua. Nvidia on tällä hetkellä johtava tekoälysirujen valmistaja, joten odotettavissa on, että Nvidia hyötyy tilanteesta.
ASML
ASML hyötyy merkittävästi suurten teknologiayritysten, kuten Amazonin, Alphabetin, Metan ja Microsoftin, tekoälyinvestoinneista vuonna 2025. ASML on ainoa yritys, joka valmistaa äärimmäisen ultraviolettivalotusteknologian (EUV) koneita, joita tarvitaan edistyneiden puolijohteiden valmistamiseen. Tekoälyn kehitys lisää kysyntää tehokkaille ja energiatehokkaille piireille, mikä puolestaan kasvattaa ASML:n koneiden kysyntää (Euronews). ASML:n asiakkaita ovat muun muassa Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung ja Intel.
TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company
TSMC on yksi maailman johtavista puolijohteiden valmistajista, ja tekoälyinvestointien kasvu lisää kysyntää sen valmistamille piireille. TSMC:n rooli on keskeinen, sillä se tuottaa komponentteja, joita tarvitaan tekoälyratkaisuissa. TSMC on mm. Nvidian pääkomponenttituottaja.
Broadcom
Broadcom valmistaa monia komponentteja, joita käytetään tekoälyssä ja datakeskuksissa. Investoinnit tekoälyyn voivat lisätä Broadcomin tuotteiden kysyntää, erityisesti niiden verkkoratkaisuihin sekä prosessoreihin liittyen.
Nokia
Nokia on vahvasti mukana verkkoinfrastruktuurissa, ja tekoälyn kehittäminen vaatii tehokasta ja luotettavaa verkkoteknologiaa. Investoinnit tekoälyyn voivat johtaa lisääntyneeseen kysyntään Nokian verkkoratkaisuille (Nokia).
Kuuntele SIJOITTAJA-podcastin uusin jakso tekoälystä!
Uusimmassa SIJOITTAJA -podcastin jaksossa kuullaan nopea kertaus siitä, miksi AI-tulokas DeepSeek aiheutti sirujätti Nvidian kurssiin ennennäkemättömän notkauksen. Jakson asiantuntijana kuullaan Sijoittaja.fi:n tekoälyprojektipäällikkö Antti Lähtevänoja.
Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?
Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.
Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.