Veroasiantuntija listaa vähennykset, jotka sijoittajat usein unohtavat

Kysyimme lakitoimisto BOWA Legalin veroasiantuntija Paula Bockilta sijoittajien kysymyksiä verotukseen liittyen. Olethan jo vähentänyt nämä kulut verotuksessasi?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kysyimme lakitoimisto BOWA Legalin veroasiantuntija Paula Bockilta sijoittajien kysymyksiä verotukseen liittyen. Olethan jo vähentänyt nämä kulut verotuksessasi?

Verovähennykset voivat aiheuttaa päänvaivaa

Kevät tekee tuloaan ja tänä vuonna jo maaliskuussa on aika tarkistaa esitäytetyt veroilmoitukset ja tehdä niihin tarvittavat korjaukset. Suomalaisten luottamus esitäytetyn veroilmoituksen oikeellisuuteen on vahva, sillä vain noin 1,4 miljoonaan henkilöä noin 5,5 miljoonasta veronmaksajasta korjasi veroilmoitustaan vuonna 2023. Vaikka esitäytetty veroilmoitus lähtökohtaisesti täsmää perustiedoiltaan, on olemassa monia vähennyksiä, joita henkilöiden tulee itse osata vaatia. Esitäytetty veroilmoitus olisi siis aina hyvä tarkistaa ja täydentää vähennysten osalta, jotta oma verotus on varmasti optimoitu.

Monille veroilmoituksen täyttö aiheuttaa kuitenkin päänvaivaa ja kysymyksiä herää esimerkiksi siitä, mitä ja millaisia kuluja voi verotuksessaan vähentää. Päätimme hakea tähän vastauksen ja kysyimme sijoittajien kuumimpia kysymyksiä lakitoimisto BOWA Legalin veroasiantuntija Paula Bockilta. Olethan jo vähentänyt nämä kulut verotuksessasi?

Haastattelussa vero-oikeuteen erikoistunut juristi OTM, LL.M Paula Bock


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Mitkä ovat yleisimmät verovähennykset, joita sijoittajat voivat hyödyntää?

No ensimmäisenä mieleen tulevat ja yleisimmät sijoittajia koskevat verovähennyskelpoiset erät ovat tietenkin esimerkiksi arvopaperimarkkinakaupasta syntyneet kulut, kuten välityskulut, säilytyskulut ja pankkipalvelumaksut. Toki myös korkokulut ovat vähennyskelpoisia, mikäli ne ovat syntyneet vivuttamalla hankitun sijoitusomaisuuden lainoista. Tottakai sijoittajalle myös luovutustappiot ovat olennainen osa vähennyskelpoisia menoja.

Olet kahlannut läpi lukuisia veroilmoituksia. Millaisia vähennyksiä sijoittajat harvoin osaavat hyödyntää?

Muutama esimerkki tulee mieleen heti. Yksi niistä on työhuonevähennys, jota harvoin osataan käyttää pääomatulojen kohdalla, vaikka se on tietyissä tapauksissa täysin perusteltu. Mikäli harjoitat sijoitustoimintaa kotonasi, eli käytännössä käytät asuntoasi tulon hankintaan, voit perustellusti vähentää joitakin asunnon kuluja tulonhankkimismenona.

Myös joitain sijoittamiseen liittyviä koulutusmateriaaleja tai kirjallisuutta voi vähentää, mutta tässä tulee olla varovainen. Monesti esimerkiksi laajasti itseään kehittävään koulutukseen tai vaikkapa uuden tutkinnon hankkimiseen liittyvät kulut eivät ole vähennyskelpoisia. Sen sijaan taas aktiiviseen sijoitustoimintaan nimenomaisesti liittyvät koulutukset tai kirjallisuus voivat olla vähennyskelpoisia. Koulutukseen liittyvät vähennykset ovat hieman harmaalla alueella ja Verohallinto käsittelee niitä yleensä tapauskohtaisesti.

Toinen monilta unohtuva, mutta täysin vähennyskelpoinen erä, ovat erilaisiin asiantuntijapalveluihin liittyvät kulut. Esimerkiksi verotuksen asiantuntijapalveluiden maksut ovat yksityishenkilölle tulonhankkimismenoja. Eli tilanteessa, jossa vaikkapa me BOWAlla teemme asiakkaalle suoraan verotukseen liittyvää konsultaatiota täyttämällä hänen veroilmoitustaan, voi asiakkaamme vähentää veloittamamme palvelumaksun jälleen omassa verotuksessaan. Verokonsultaatiopalveluita kuitenkin käytetään Suomessa melko vähän, vaikka verotuksemme mahdollistaa niistä syntyvien kulujen vähentämisen eikä palvelusta jää niin paljoa asiakkaalle itselle maksettavaa.

Vähennyskelpoisuutta pohtiessa hyvänä perusohjeena on kuitenkin se, että hyvin perusteltu ja selvitetty kulu ei ainakaan johda rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Veroilmoituksen korjaamista ei siis tarvitse pelätä, sillä velvollisuus päättää, onko jokin meno vähennyskelpoinen vai ei, jää lopulta Verohallinnolle. Tietenkään vähennyksiä ei saa heittää hatusta, mutta jos sijoittajalla on kunnon selvitys ja perustelut sille, miksi tietty kulu olisi hänen mielestään vähennyskelpoinen, ei ilmoittamisesta joudu ongelmiin. Hyvillä perusteluilla voi myös olla merkitystä siihen, toteaako Verohallinto kulun vähennyskelpoiseksi vai ei.

Mitä vähennysten dokumentoinnista tulisi muistaa?

Kaikki esitäytettyyn veroilmoitukseen tehdyt korjaukset tulee dokumentoida huolellisesti, hyvin tarkasti ja kunnollisilla perusteluilla. Nämä dokumentit tulee myös säilyttää kuuden vuoden ajan verovuoden päättymisestä.

Käytännössä kannattaa tehdä itselleen kansio tietokoneelle, johon on koostanut vuositasolla, mitä vähennyksiä on verotukseensa vaatinut ja mistä kyseiset vähennykset koostuvat. Esimerkiksi Excel-muotoiseen historiatiedostoon on helppo palata ja sitä voi käyttää apuna, mikäli verottaja pyytää selvitystä esimerkiksi kolmen vuoden takaisesta vähennyserästä.

Mainitsitkin aikaisemmin sijoituksista syntyneiden luovutustappioiden vähentämisen. Mitä huomioita tähän liittyy?

No erityisesti samalla arvopaperilla tehtyjen erisuuntaisten kauppojen ajoitus kannattaa ottaa huomioon. Tappioiden vähentämistä harkitessa monella saattaa ajatus hairahtaa siihen suuntaan, että myy arvopaperin realisoidakseen vähennyskelpoisen tappion, ja ostaa sitten saman erän heti takaisin. Tämähän on selvä tapaus, jossa tappiota ei ole oikeutta vähentää verotuksessa.

Tappioita ei siis saa vähentää, jos myyty arvopaperi ostetaan takaisin liian nopeasti. Sopiva aikaväli erisuuntaisten kauppojen välillä onkin sitten tapauskohtainen asia, johon vaikuttaa esimerkiksi sijoittajan yleinen aktiivisuus. Mikäli olet aktiivinen treidaaja, joka käy paljon kauppaa päivittäin, voi yksi vuorokausi olla riittävän pitkä aika erisuuntaisten treidien välillä, jotta realisoitu tappio on edelleen vähennyskelpoinen. Jos taas olet passiivisempi sijoittaja, joka tekee keskimäärin 1-2 kauppaa kuukaudessa, voit joutua tekemään verottajalle selvityksen, miksi olet ostanut saman arvopaperin takaisin vain yhden päivän jälkeen ja todennäköistä on, että tappion vähentämistä ei sallita. Ja tässä tapauksessa syyn ei voi sanoa olevan verotuksellinen, vaan erisuuntaisille transaktioille tulee olla liiketaloudellinen peruste. Tällaisissa kyseenalaisissa tapauksissa näyttötaakka kallistuu aina verovelvolliselle.

Luovutustappioiden vähentäminen kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja esimerkiksi siivota salkkua loppuvuodesta, mutta kikkaileminen voi käydä kalliiksi.

Millaisia verovähennysvinkkejä sinulla olisi juuri aktiivisille sijoittajille?

Todella aktiivisella sijoittajalla vähennyskelpoisia maksuja saattaa syntyä joistain treidausohjelmistoista tai kaupankäyntialustoilta. Toki, jos sijoittaminen on niin aktiivista, että se alkaa lähestyä oikeaa liiketoimintaa, voi sijoitusyhtiön perustaminen olla harkinnan arvoinen ”vähennysvinkki”. Sijoitusyhtiössä jo pelkästään perus veroaste tippuu melko radikaalisti, minkä lisäksi yhtiö mahdollistaa aikamoisen säästön korkoa korolle -ilmiön myötä. Myöhemmin sijoitusyhtiöllä verotuksellista hyötyä syntyy myös siitä, että liiketoiminnan kulut ovat verotuksen näkökulmasta jonkin verran laveampi kategoria kuin yksityishenkilön tulonhankkimismenot.

Tässä yhteydessä on pakko mainita myös osakesäästötilin käyttäminen. Osakesäästötilin verohyödyt ovat osaltaan verrannolliset sijoitusyhtiöön, mutta OST sopii myös passiivisemmalle sijoittajalle.

Sitten tietysti hyvänä verosuunnitteluvinkkinä on aktiivinen verosuunnittelu koko vuoden ajan. Tällä tarkoitan siis sitä, ettei keskitytä verotukseen vasta silloin, kun esitäytetty veroilmoitus saapuu tai ettei vuoden lopussa myydään hätäpäissään mitä tahansa arvopapereita verovähennysten toivossa. Sen sijaan sijoittajan tulisi oikeasti miettiä vuoden aikana mikä verotukseen vaikuttaa ja miten se voi olla eduksi.

Entä asuntosijoittajalle?

Asuntoihin sijoittaminen nähdään Verohallinnon silmissä yhtä lailla sijoittamisena, jossa on samaan tapaan vähennyskelpoisia kuluja. Näihin kuluihin lukeutuvat muun muassa sijoitusasunnon juoksevat menot, korkokulut ja muut välittömät tulonhankkimismenot.

Asunnoissa ehkä kuitenkin menee helpommin sekaisin, mikä on osa hankintamenoa, eli luovutusvoittoverotuksessa huomioitavaa menoa, ja mikä on taas vuosittain vähennettävää tulonhankkimismenoa. Esimerkiksi asunnon perusparannuksista syntyviä kuluja ei saa vähentää vuosittaisessa tuloverotuksessa, vaan ne huomioidaan vasta sijoitusasunnosta luovuttaessa. Puolestaan juoksevat kulut, kuten hoitovastikkeet, vuokranvälittäjän palkkiot ja pienet remonttikulut ovat vähennyskelposia tulonhankkimismenoja.

Yksi juokseviin menoihin katsottava erä, minkä monet asuntosijoittajat unohtavat, on matkakulut vuokrakohteille, mikäli ne sijaitsevat toisessa kaupungissa. Samalla tavalla matkakulut sijoitusasuntojen yhtiökokouksiin on mahdollista vähentää vuosittain.

Rahoitusvastikkeista on hyvä huomata vielä se, että niiden vähennyskelpoisuus edellyttää, että ne tuloutetaan yhtiössä, johon ne maksetaan. Eli jos asunto-osakeyhtiö, johon vastikkeet maksetaan, ei tulouta rahoitusvastikkeita, ei niitä saa vähentää maksajan omassa verotuksessaan. Tämä on asia, mikä varsinkin aloittelevilta asuntosijoittajilta menee usein ohi. Rahoitusvastikkeiden käytöstä päätetään asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa joka vuosi, eli siellä sijoittajalla on mahdollisuus vaikuttaa yhtiökokouksen päätökseen ja sen kautta omiin vähennyskelpoisiin eriinsä. Asuntosijoittajalle tärkeä vinkki onkin osallistua yhtiökokouksiin ja vastustaa loppuun asti rahoitusvastikkeiden rahastoimista.

Miten sijoittajan tulisi varautua mahdollisiin veromuutoksiin, ja kannattaako verovähennysten hyödyntämisessä toimia nyt erityisellä tavalla?

No tietysti on hyvä aina muistaa, että tämän vuoden verovähennykset eivät välttämättä ole voimassa ensi vuonna, sillä verotus muuttuu jatkuvasti. Esimerkiksi oman asuntolainan korkojen vähennysoikeus on poistunut, vaikka se oli aiemmin mahdollista. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten verovähennykset ovat osa valtion budjettipolitiikkaa ja voivat muuttua ajan myötä.

Paras tapa varautua veromuutoksiin on seurata uutisointia, sillä veroasiat kiinnostavat laajasti ja niistä tiedotetaan kattavasti. Yleensä muutokset eivät tapahdu yllättäen, vaan niistä kerrotaan hyvissä ajoin ennen voimaantuloa. Poikkeuksena tästä oli hiljattainen varainsiirtoverotuksen muutos, joka astui voimaan ennätyksellisen nopeasti.

Sijoittajan on suositeltavaa arvioida verosuunnittelua vuosikohtaisesti, sillä pitkän aikavälin ennustaminen on vaikeaa. Tämän vuoksi verohyödyt kannattaa käyttää tehokkaasti silloin, kun ne ovat saatavilla, ja seurata uutisointia pysyäkseen ajan tasalla tulevista muutoksista.

Sijoittajien kysymyksiin vastasi vero-oikeuteen erikoistunut juristi Paula Bock
Sijoittajien kysymyksiin vastasi vero-oikeuteen erikoistunut juristi Paula Bock. Kuva: Pekka Pelkonen

Varaa maksuton konsultaatio veroasiantuntijan kanssa!

Kaipaatko apua veroilmoituksesi täyttämisessä tai sijoitusyhtiön perustamisessa? BOWA Legal Oy:n asiantuntijat ovat valmiina auttamaan sinua navigoimaan sijoitusyhtiön perustamiseen liittyvissä verokysymyksissä, jotta voit keskittyä kasvattamaan sijoituksiasi tehokkaasti ja kannattavasti.

Varaa maksuton kartoitus veroasiantuntijan kanssa ja ota ensimmäinen askel kohti omaisuutesi yhtiöittämistä. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua rakentamaan vahva taloudellinen perusta yrityksellesi. Alkukartoitus on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

sovi maksuton konsultaatio

Tehty kaupallisessa yhteistyössä BOWA Legal Oy:n kanssa.

Bowa näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Näin rakennat hyvin hajautetun ETF-salkun eTorossa
Kaksi indikaattoria huolestuttavalla tasolla – voivat kääntää osakemarkkinoiden suunnan
Nämä osakkeet trendaavat juuri nyt
Sijoittajan valinnat