Tekoälyuutiset: Muskin uutiset ja tekoälymainoksia

Tällä viikolla: Elon Muskin xAI julkaisi Grok-3 -tekoälymallin, Bytedancen Goku-tekoäly tekee realistisia influenssereita, Google julkaisi uuden tutkimukseen tarkoitetun tekoälyn ja Icon – tekoälypohjainen mainosgeneraattori

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Tällä viikolla: Elon Muskin xAI julkaisi Grok-3 -tekoälymallin, Bytedancen Goku-tekoäly tekee realistisia influenssereita, Google julkaisi uuden tutkimukseen tarkoitetun tekoälyn ja Icon – tekoälypohjainen mainosgeneraattori

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla. Kuva: Flux Pro

Elon Musk julkaisi Grok-3 -tekoälymallin

Elon Muskin tekoäly-yritys xAI julkaisi uuden Grok 3 -tekoälymallinsa, joka kilpailee suoraan OpenAI:n GPT-4o:n ja Googlen Gemini-mallien kanssa (TechChrunch)

Grok 3:n kehitys tapahtui Memphisin datakeskuksessa käyttäen n. 200 000 näytönohjainta. Malli on osoittanut erinomaista suorituskykyä useissa vertailutesteissä (OpenCV):

• MMLU-testissä (Massive Multitask Language Understanding) – 92,7% tarkkuus
• Matematiikan AIME-testissä voitti GPT-4o:n tuloksella 52 vs. 48
• GPQA-tieteistesteissä päihitti DeepSeekin tuloksella 75 vs. 68

Mallissa on muutama innovatiivinen ominaisuus: ”DeepSearch” analysoi internetiä ja X-palvelua reaaliajassa, ”Big Brain Mode” -toiminto allokoi lisäresursseja monimutkaiseen ongelmanratkaisuun ja “Reasoning Slider”, jolla käyttäjät voivat säätää tekoälyn ajatteluprosessin perusteellisuutta.

Bytedancen Goku-tekoälymalli tekee realistisia influenssereita

Bytedance julkaisi Goku-tekoälymalliperheen, jotka pystyvät tekemään realistisia tekoäly-influensserivideoita tuotesijoitteluineen:

Google julkaisi uuden tutkimukseen tarkoitetun tekoälyn

ArsTechnica raportoi, että Google on julkistanut uuden tekoälypohjaisen työkalun tutkijoiden avuksi. Gemini 2.0:een perustuva järjestelmä toimii ”apututkijana”, joka auttaa erityisesti biolääketieteen tutkijoita kehittämään uusia tutkimushypoteeseja.

Järjestelmä toimii siten, että tutkijat syöttävät sille tutkimustavoitteensa, ideansa ja viittaukset aiempaan tutkimukseen. Tämän jälkeen useista tekoälymalleista koostuva järjestelmä analysoi tiedot ja hyödyntää internetin resursseja tuottaakseen ehdotuksia mahdollisista tutkimussuunnista. Mallit haastavat toisiaan ”itseään parantavassa kehässä”, mikä muistuttaa uusien päättelykykyisten tekoälymallien toimintaa.

Järjestelmää on jo testattu käytännössä yliopistojen kanssa, ja tulokset ovat lupaavia. Se on tuottanut varteenotettavia tutkimusideoita esimerkiksi leukemian ja maksafibroosin hoitoon. Tutkijat ovat arvioineet järjestelmän ehdotukset laadukkaammiksi kuin tavallisten tekoälymallien tuottamat.

Vaikka kyseessä on pohjimmiltaan kehittynyt chatbot eikä itsenäisesti ajatteleva tekoäly, järjestelmä voi olla arvokas työkalu tutkijoille erityisesti laajojen tietoaineistojen ja tutkimuskirjallisuuden analysoinnissa. Google tarjoaa järjestelmää testattavaksi tutkijoille ja organisaatioille Trusted Tester -ohjelman kautta.

Icon – tekoälypohjainen mainosgeneraattori

Icon on tekoälypohjainen mainostuotannon automaatioalusta, joka mullistaa yrityksen mukaan perinteisen mainostuotantoprosessin.

Palvelu hyödyntää olemassa olevaa videomateriaalia älykkäästi: se analysoi ja luokittelee videokirjaston kohtaukset, minkä jälkeen tekoäly luo niistä uusia mainoksia käsikirjoituksineen. Järjestelmä etsii automaattisesti sopivat videoklipit käsikirjoituksen kohtauksiin ja koostaa niistä lähes valmiin mainoksen. Viimeistely tehdään helppokäyttöisellä videoeditorilla.

Merkittävin etu on tehokkuus – siinä missä perinteinen 3 hengen tiimi tuottaa kuukaudessa 30 mainosta, Iconilla sama tiimi voi tuottaa 300 mainosta. Palvelu säilyttää brändin oman visuaalisen ilmeen, koska se hyödyntää yrityksen omaa materiaalia.

Kuuntele SIJOITTAJA-podcastin uusin jakso tekoälystä!

Uusimmassa SIJOITTAJA -podcastin jaksossa kuullaan nopea kertaus siitä, miksi AI-tulokas DeepSeek aiheutti sirujätti Nvidian kurssiin ennennäkemättömän notkauksen. Jakson asiantuntijana kuullaan Sijoittaja.fi:n tekoälyprojektipäällikkö Antti Lähtevänoja.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sijoittaja360
Sinua voisi kiinnostaa
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Ulkomaiset osinkokoneet, jotka maksavat osinkoa joka kuukausi
Nämä osakkeet trendaavat juuri nyt
Sijoittajan valinnat