Tällä viikolla: ChatGPT:n uusi kuvageneraattori, Deep-Live-Cam deepfake-videogeneraattori, Norjalainen humanoidistartup testaa robotteja kotioloissa sekä pohdintaa, pitäisikö tekoälyohjelmien voida kieltäytyä tehtävistä
Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla. Kuva: Flux Pro
ChatGPT:n uusi kuvageneraattori meni viraaliksi
OpenAI on tuonut merkittävän päivityksen ChatGPT:hen integroimalla siihen uuden GPT-4o-kuvageneraattorin. Uudistus mahdollistaa korkealaatuisten kuvien luomisen suoraan keskustelurajapinnassa. Malli tuottaa aiempaa tarkempia ja tyylikkäämpiä kuvia, oli kyseessä sitten valokuvantarkka materiaali, tekstiä sisältävät kuvat tai esimerkiksi sarjakuvat.
Merkittävä läpimurto on mallin kyky tuottaa selkeää ja virheetöntä tekstiä kuviin -tämä on ollut aikaisemmin tekoälygeneraattoreille haasteellista.
OpenAI:n mukaan vastuullisuus on huomioitu sisältöpolitiikassa: elävien taiteilijoiden tyylien kopiointi on estetty tekijänoikeussyistä, mutta laajempien taiteellisten tyylien, kuten Studio Ghiblin, käyttö voi olla sallittua. Tämä tasapainottaa OpenAI:n mukaan luovan vapauden ja tekijänoikeuksien kunnioittamisen.
Uusi malli on mennyt sosiaalisessa mediassa viraaliksi – katso alta esimerkkejä uudella mallilla luoduista kuvista, aina sarjakuvista markkinointikuviin:
Deep-Live-Cam -reaaliaikainen deepfake esimerkiksi webkameralla
Deep-Live-Cam on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka avulla reaaliaikainen kasvojenvaihto onnistuu vain yhden mallivalokuvan avulla. Järjestelmä säilyttää alkuperäisen suun alueen liikkeet, mikä tekee lopputuloksesta luonnollisemman. Käyttäjät voivat hyödyntää ohjelmistoa esimerkiksi livestriimeissä, videokonferensseissa tai vaikkapa katsoa elokuvia vaihtoehtoisilla kasvoilla reaaliajassa.
Ohjelmisto sisältää sisäänrakennettuja tarkistuksia, jotka estävät sopimattoman sisällön käsittelyn. Käyttäjien edellytetään hankkivan lupa oikeiden henkilöiden kasvojen käyttöön, ja kaikki deepfake-sisältö tulee merkitä selkeästi sellaiseksi. Vaikka teknologia tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia luovaan työhön ja viihteeseen, sen käyttäjien odotetaan noudattavan tiukkoja eettisiä periaatteita ja laillisia rajoituksia.

Norjalainen startup 1X testaa humanoidirobotteja kotioloissa
TechCrunch raportoi, että Norjalainen robotiikkayritys 1X suunnittelee tuovansa Neo Gamma -humanoidirobottinsa satoihin tai jopa tuhansiin koteihin testikäyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Robotit toimivat aluksi etäohjattuna, jolloin koulutetut operaattorit ohjaavat niitä etäyhteyden kautta. Tämä lähestymistapa varmistaa turvallisen testauksen ja mahdollistaa samalla tärkeän datan keräämisen robottien tulevaa autonomista toimintaa varten.
Neo Gamma on varustettu kehittyneellä ääni- ja kuvateknologialla, kuten suuntaavilla mikrofoneilla ja monikanavaisella äänijärjestelmällä. Robotissa on myös visuaalinen manipulaatiomalli, joka auttaa sitä käsittelemään esineitä. Yrityksen pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää roboteista täysin itsenäisesti toimivia parantamalla niiden tekoälymalleja todellisissa käyttöympäristöissä kerätyn kokemuksen avulla.
1X tekee yhteistyötä merkittävien teknologiayritysten kanssa: OpenAI auttaa robottien kognitiivisten kykyjen kehittämisessä, ja Nvidia tarjoaa tekoälyteknologioita sekä robotiikan työkaluja NIM- ja Osmo-palveluidensa kautta. Tämä yhteistyö tukee robotin kykyä hahmottaa tiloja ja sopeutua erilaisiin kotiympäristöihin.

Pitäisikö tekoälyohjelmien voida kieltäytyä tehtävistä?
Anthropicin toimitusjohtaja Dario Amodei on esittänyt ajatuksen ”Lopetan”-painikkeen lisäämisestä tekoälymalleihin. Tämä mahdollistaisi tekoälylle kyvyn kieltäytyä tehtävistä, joita se ei halua suorittaa (OfficeChai). Amodein mukaan idea perustuu havaintoon siitä, että kehittyneet tekoälymallit osoittavat yhä enemmän ihmismäisiä kognitiivisia kykyjä. Hän pohtii, tulisiko tekoälyn mahdollinen kokemusmaailma ottaa huomioon, kun malleja otetaan laajamittaiseen käyttöön.
Käytännössä tämä tarkoittaisi, että tekoälymalleihin lisättäisiin yksinkertainen mekanismi, jolla ne voisivat ilmaista haluttomuutensa suorittaa tiettyjä tehtäviä. Jos mallit toistuvasti kieltäytyvät tietyistä tehtävistä, tämä voisi antaa kehittäjille arvokasta tietoa tekoälyn ”kokemuksista” ja preferensseistä. Vaikka ajatus saattaa kuulostaa radikaalilta, se nostaa esiin tärkeitä eettisiä kysymyksiä tekoälyn kehityksessä ja käytössä. Keskeisiä pohdintoja ovat tekoälyn mahdollinen tietoisuus, sen hyvinvointi ja kehittäjien vastuu tekoälyn eettisestä kohtelusta.
Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?
Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.
Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.