Tekoälyuutiset: OpenAI keräämässä historiallista rahoituskierrosta

Tällä viikolla: OpenAI keräämässä 40 miljardin dollarin rahoitusta, Elon Muskin XAI ostaa X:n, Applen tekoälylääkäri ja Metan Hypernova-lasit

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Tällä viikolla: OpenAI keräämässä 40 miljardin dollarin rahoitusta, Elon Muskin XAI ostaa X:n, Applen tekoälylääkäri ja Metan Hypernova-lasit

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla. Kuva: Flux Pro

OpenAI keräämässä 40 miljardin dollarin rahoitusta

OpenAI on saanut päätökseen historian suurimman yksityisen teknologiarahoituskierroksen, arvoltaan 40 miljardia dollaria. SoftBank johtaa rahoitusta 30 miljardin sijoituksella, ja loput 10 miljardia tulee sijoittajaryhmältä, johon kuuluvat Microsoft, Coatue, Altimeter ja Thrive (CNBC).

Kauppa nostaa OpenAI:n arvon 300 miljardiin dollariin, mikä tekee siitä SpaceX:n (350 mrd) jälkeen maailman toiseksi arvokkaimman yksityisen yrityksen yhdessä kiinalaisen ByteDancen (TikTok) kanssa.

Rahoitusta käytetään tekoälytutkimukseen ja infrastruktuurin kehittämiseen, josta 18 miljardia suunnataan Stargate-yhteishankkeeseen SoftBankin ja Oraclen kanssa. SoftBank on asettanut ehdoksi, että OpenAI:n tulee muuttua voittoa tavoittelevaksi yritykseksi vuoden loppuun mennessä tai sen sijoitus voi pienentyä 20 miljardiin. ChatGPT:llä on nyt 500 miljoonaa viikoittaista käyttäjää, ja yhtiö odottaa liikevaihtonsa kolminkertaistuvan 12,7 miljardiin dollariin tämän vuoden aikana.

Kuvakaappaus CBInsights-sivustolta (OpenAI:n luvut ennen mainittua sijoituskierrosta).

Google julkaisi uusimman Gemini 2.5 Pro-mallinsa käyttöön ilmaiseksi

Google on julkaissut uusimman Gemini 2.5 Pro Experimental -tekoälymallinsa ilmaiseksi kaikkien käyttöön, mutta ilmaisversion käyttöä on rajoitettu merkittävästi (Forbes). Ilmaiskäyttäjät voivat tehdä vain 5 pyyntöä minuutissa ja 25 pyyntöä päivässä, kun maksavat käyttäjät saavat tehdä 20 pyyntöä minuutissa ja 100 pyyntöä päivässä kaksinkertaisella nopeudella. Lisäksi vain maksaville Gemini Advanced -käyttäjille on tarjolla Canvas-työkalu, jolla voi luoda ja muokata dokumentteja ja koodia interaktiivisesti tekoälyn kanssa.

Gemini 2.5 Pro on osoittautunut suorituskykytesteissä kilpailijoitaan Grok 3:a ja ChatGPT 4.5:tä tehokkaammaksi, erityisesti päättelyn ja koodin tuottamisen osalta. Malli pystyy käsittelemään kerralla miljoonan merkin kontekstin, mikä vastaa Shakespearen koko tuotantoa, ja määrää aiotaan kasvattaa kahteen miljoonaan merkkiin.

Mallia pystyy kokeilemaan osoitteessa gemini.google.com tai Googlen Gemini-mobiilisovelluksessa. Katso alta video, jossa näytetään mm. miten Gemini 2.5 pääsee koodaamaan:


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Elon Muskin xAI ostaa X:n (entinen Twitter)

Elon Muskin tekoäly-yritys xAI on ostanut X-somepalvelun (entinen Twitter) osakekaupalla, joka arvostaa X:n 33 miljardiin dollariin (NBC). Yhdistymisen myötä xAI:n arvoksi muodostuu 80 miljardia dollaria. Musk perustelee yhdistymistä yritysten tulevaisuuden yhteenkietoutumisella ja mahdollisuudella yhdistää data, mallit, laskentateho, jakelu ja osaaminen.

XAI on kerännyt merkittäviä sijoituksia suurilta rahoittajilta kuten Blackrock, Fidelity ja Nvidia, ja yhtiön Grok-tekoälybotti on jo integroitu X-alustalle. Yhdistynyt yhtiö aikoo kehittää ”totuutta etsivää” tekoälyä ja luoda merkityksellisempiä käyttäjäkokemuksia miljardeille ihmisille. Kauppa heijastaa laajempaa tekoälyalan kilpajuoksua, jossa sekä startupit että teknologiajätit investoivat merkittävästi tekoälyn kehitykseen.

Forbesin mukaan osto herättää merkittäviä yksityisyyteen liittyviä huolia. Yhdistymisen myötä xAI saa suoran pääsyn X:n valtavaan käyttäjädataan, mukaan lukien viesteihin, kuviin ja sijaintitietoihin, joita voidaan käyttää Grok-tekoälybotin ja tulevien tekoälytyökalujen kehittämiseen. Vaikka eurooppalaiset käyttäjät voivat GDPR:n ansiosta kieltää datansa käytön tekoälyn koulutuksessa ja kaikki käyttäjät voivat estää tulevan datankäytön asetuksista, aiempaa dataa ei voi poistaa jo koulutetuista malleista. Asiantuntijat suosittelevat arkaluontoisen viestinnän siirtämistä salattuihin viestintäpalveluihin kuten Signal tai WhatsApp. Yksityisyydestään huolestuneiden käyttäjien kannattaa harkita X:n käytön lopettamista tai ainakin rajoittaa jakamaansa sisältöä merkittävästi. Yhdistymisen tavoitteena on luoda ”kaikenkattava sovellus”, joka kilpailee Googlen, Metan ja OpenAI:n kanssa.

Applen tekoälylääkäri

Huhujen mukaan (Bloomberg, Mark Gurman) Apple suunnittelee merkittäviä uudistuksia Terveys (Health)-sovellukseensa tuomalla mukaan tekoälyyn perustuvia ominaisuuksia, kuten virtuaalisen terveysvalmentajan ja ”lääkärin” (TechChrunch). Uusien ominaisuuksien tavoitteena on tarjota käyttäjille yksilöllisiä neuvoja liikunnan, ravinnon, unen ja mielenterveyden parantamiseen hyödyntäen iPhonen, Apple Watchin ja muiden laitteiden keräämää dataa.

Yahoo Techin mukaan sovellukseen odotetaan myös uusia toimintoja, kuten reaaliaikaista treenianalyysiä, ruokailun seurantaa, terveydentilan videoesittelyjä ja tarkempaa elintoimintojen valvontaa. Lisäksi Apple tekee yhteistyötä lääketieteen ammattilaisten kanssa varmistaakseen neuvojen asiantuntevuuden ja datan oikeellisuuden. Uudistuksiin saattaa liittyä myös maksullinen Health+-tilauspalvelu, joka tarjoaa lisäsisältöä ja kehittyneempiä ominaisuuksia. Julkaisuaikataulu asettuu todennäköisesti iOS 19.4 -version yhteyteen vuoden 2026 keväällä tai kesällä, ja esikatselu voi tapahtua jo WWDC 2025 -tapahtumassa.

Metan Hypernova-älylasit

Meta suunnittelee julkaisevansa tämän vuoden lopulla uudet, koodinimellä Hypernova tunnetut Ray-Ban-älylasit, joiden hinta on 1 000-1 400 dollaria (The Verge). Metan nykyisiin 299 dollarin älylaseihin verrattuna uusi malli sisältää näytön oikeassa linssissä, paremman kameran ja mahdollisuuden käyttää sovelluksia käsieleillä ja kosketusohjauksella.

Sekä jo markkinoilla olevilla Metan älylaseilla että uusilla laseilla voi mm. ottaa kuvia ja videota, käyttää Meta AI-tekoälyassistenttia, ja kuunnella musiikkia ja soittaa puheluita (Meta). Uusissa Hypernova-laseissa näyttö sijaitsee linssin oikeassa alakulmassa ja toimii parhaiten alaspäin katsottaessa, näyttäen sovelluskuvakkeet vaakasuorassa rivissä Meta Quest-virtuaalilasien tapaan. Lasien mukana tulee ”neuraalinen” ranneke (koodinimi Ceres).

Vegen mukaan Meta kehittää jo seuraavaa versiota (Hypernova 2), jossa on kaksi näyttöä ja jonka on määrä tulla markkinoille vuonna 2027. Kehittyneemmät lisätyn todellisuuden (AR) ominaisuudet on varattu yhtiön vielä kehitteillä oleville Orion-laseille. Katso demovideo Orion-laseista alta:

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Miten voin hyödyntää tekoälyä sijoittamisessa nyt?
Tekoälyuutiset: Jättijulkaisu OpenAI:lta
Tekoälyuutiset: Nvidian, Disneyn ja Googlen robottiprojekti
Sijoittajan valinnat