Markkinoiden luottamus Trumpiin on lähellä nollaa

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat keväällä 2025 tilanteessa, jota voisi luonnehtia yhdellä sanalla: luottamuskriisi. Trumpin toisen presidenttikauden alku on ollut täynnä arvaamattomia liikkeitä, jotka ovat horjuttaneet sijoittajien uskoa Yhdysvaltain talouspolitiikkaan ja markkinoihin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat keväällä 2025 tilanteessa, jota voisi luonnehtia yhdellä sanalla: luottamuskriisi. Trumpin toisen presidenttikauden alku on ollut täynnä arvaamattomia liikkeitä, jotka ovat horjuttaneet sijoittajien uskoa Yhdysvaltain talouspolitiikkaan ja markkinoihin.


Miksi markkinoiden luottamus Trumpiin on lähellä nollaa?

Markkinat olivat aluksi innoissaan Trumpin toisesta presidenttikaudesta. Osakkeet nousivat ja odotukset talouskasvusta oli korkealla.

Todellisuus on ollut täysin päinvastainen ja monet Trumpia tukeneet, etenkin eurooppalaiset yritykset, ovat pettyneet Trumpin linjaan. Trump on aloittanut täysimittaisen kauppasodan ja horjuttanut markkinoiden luottamusta USA:han globaalina finanssiturvasamana.

Kerromme neljä syytä, jotka ovat murentaneet markkinoiden luottamusta ja miksi luottamus on nyt pohjalukemissa.

1 Trump vastaan Fed

Pääsiäisenä Trump hyökkäsi julkisesti keskuspankin puheenjohtajaa Jerome Powellia vastaan. Presidentti on syyttänyt Powellia liian hitaasta korkojen laskusta ja jopa esittänyt, että hänen erottamisensa voisi tulla kyseeseen. Markkinoilla tämä viesti tulkittiin poliittisena painostuksena keskuspankkia kohtaan.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Trump runtelee Powellia. Ensimmäisellä kaudella Trump nimitti Fedin johtajia ”luupäiksi”.

Trumpin toisen kauden aikana Powell on ollut markkinoille järjen ääni. Toiseksi keskuspankin itsenäisyys on yksi USA:n talouden vakaustekijöistä. Jos alkaa näyttää siltä, että Trump erottaa Powellin poliittisista syistä tai jos markkinoille leviää epäilys, ettei Fed tee päätöksiä enää itsenäisesti dataan perustuen, vaan päätöksiä ohjaa politiikka, murenee luottamus USA:han entisestään.

S&P 500 -indeksi laski pääsiäisen jälkeen selvästi ja volatiliteetti nousi Trumpin Fed-hyökkäyksen jälkeen


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

2 Poukkoileva talouspolitiikka

Trumpin talouspolitiikka näyttää ulospäin reagoivalta, ei strategiselta. Päätöksiä tehdään usein ilman selkeää ennakkoviestintää tai perusteluita, ja ne saatetaan myöhemmin perua tai kääntää päinvastaisiksi. Tämä aiheuttaa epävarmuutta markkinoilla ja pakottaa sijoittajat varovaisuuteen.

3 Kauppasotakatastrofi

Trumpin aggressiivinen kauppapolitiikka on johtanut yhä laajenevaan kauppasotaan Euroopan ja etenkin Kiinan kanssa. Alkuun Trump vaikutti perääntymättömältä kauppasotapolitiikan suhteen, mutta markkinoiden laskiessa ja korkojen käännyttyä nousuun, Trump oli pakotettu jäädyttämään tullit. Seuraavaksi teknologia jätettiin tullien ulkopuolelle.

Tullien jatkuva asettaminen ja poistaminen on kallista ja epäjohdonmukaista politiikkaa, joka hämärtää yritysten näkymiä ja hidastaa investointeja. Lisäksi Kiina on vastannut kovalla kovaa vastaan ja ilmoittanut, että maa pärjää ilman USA:ta. Tämä on kääntänyt kauppasodan vaakakupin Kiinan eduksi. USA:lla onkin kauppasodassa enemmän hävittävää ja valttikortit ovat Kiinalla.

4 Epäselvät tavoitteet kauppakumppaneiden kanssa

Kauppapolitiikassa on myös jäänyt epäselväksi, mitä Trumpin hallinto lopulta tavoittelee.

  • Onko päämääränä tuotannon palauttaminen takaisin USA:han,
  • oikeudenmukaisempi tullipolitiikka,
  • kauppataseen korjaaminen vai
  • strateginen painostus Kiinaa kohtaan?

Kukaan ei tiedä varmasti, ei edes Trumpin hallinto. Tämä aiheuttaa epäluottamusta, kun markkinat eivät tiedä, mitä USA tavoittelee ja mikä on sen lopullinen hinta.

Markkinat kertovat: luottamus lähes nollassa

Tällä hetkellä kaikki, mitä Trump tekee saa markkinoilla kylmäävän vastaanoton. Trumpin tullien jäädytys sai markkinoilla aikaan hetkellisen rallin, joka osittain johtui shortti-positioiden sulkemisista. Tämän jälkeen osakkeet ovat jatkaneet valumistaan.

Trumpin Powellin arvostelu ja Fedin riippumattomuuden kyseenalaistaminen sai myös markkinoilta kylmän vastaanoton.

Trumpille on iskostunut ajatus, että hän pystyy manipuloimaan kaikkea, mutta markkinat eivät ole manipuloitavissa. Luottamus on nyt murentunut ja se näkyy markkinaindikaattoreissa.

S&P 500 on keväällä 2025 laskenut lähes 10 % vuoden alusta ja lähes 20 % vuoden huipuista. Lisäksi dollarin arvo on kolmen vuoden pohjilla. Valuutan heikentyminen on vienyt euroalueen sijoittajilta lähes 10 % ostovoimaa USA-omistuksista.

Samalla turvallisiksi koetut omaisuusluokat, kuten kulta ja Japanin jeni, ovat vahvistuneet. Myös euro on toiminut poikkeuksellisesti turvasatamana suhteessa dollariin. Myös USA:n ja Saksan valtionlainat ovat kulkeneet eri suuntiin. USA:ssa korot ovat nousseet samalla, kun Saksan lainoissa korot ovat laskeneet.

Nämä kaikki kertovat siitä, että sijoittajat eivät luota USA:han ja hakevat nyt vakautta Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Invesdor näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Hajauttaminen – Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? Viisi vinkkiä parempaan hajautukseen
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Sijoittajan valinnat