Miten osakkeet kehittyvät korkojen noustessa?

Miten osakkeet kehittyvät nousevien korkojen ympäristössä? Historia auttaa analysoinnissa. Kerromme artikkelissa myös, mitä sijoittajan kannattaa seurata ja milloin markkinoilta kannattaa poistua.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Miten osakkeet kehittyvät nousevien korkojen ympäristössä? Historia auttaa analysoinnissa. Kerromme artikkelissa myös, mitä sijoittajan kannattaa seurata ja milloin markkinoilta kannattaa poistua.

Ohjauskoron nostovauhti on ollut hidasta

Finanssikriisin jälkeen Yhdysvaltain keskuspankki Fed on toteuttanut neljä ohjauskoron nostoa. Ohjauskorkoa on nostettu 0,25 %:ista 1,25 %:iin. Historiallisesti ohjauskorko on edelleen äärimmäisen matala.

Edellisten nousukausien aikaan ohjauskoron nostovauhti on ollut huomattavasti nopeampi. Lisäksi ohjauskoron lähtötaso on ollut matalampi. Nykyinen tilanne on siten tyystin erilainen kuin historiassa.

Ennustettu koronnostovauhti

Fedin seuraava kokous on 26.7. Markkinat odottavat 95 %:n todennäköisyydellä, että ohjauskorko pysyy nykyisellä 1,00 – 1,25 %:n tasolla. Seuraavaa koronnostoa odotetaan joulukuulle. Fed olisi tällöin nostanut korkoa vuonna 2017 kolme kertaa yhteensä 0,75 %-yksikköä.

Alla oleva Dot-Plot -kuvaaja kertoo Fedin jäsenien ennusteen ohjauskoron tasosta tulevaisuudessa. Mediaaniennuste vuoden 2017 lopulle on 1,25-1,50 %, mikä tarkoittaisi yhtä 0,25 %-yksikön koronnostoa. Vuoden 2018 lopussa Fed ennustaa ohjauskoron olevan tasolla 2,00-2,25 %. Pitkän aikavälin korkotaso on Fedin mielestä 3,00 %. Vielä kaksi vuotta sitten Fed piti normaalina korkotasona 3,5 %:ia. Maailma on muuttunut.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Ohjauskoron nousun vaikutukset markkinoihin

Ennakoitua rauhallisempi ohjauskoron nostovauhti sekä etenkin Dot-Plot -ennusteen alempi korkotaso on vaikuttanut markkinoihin. Huoli Fedin liian nopeasta rahapolitiikan kiristämisestä on hälvenytynyt. Pelko pitkien USA:n valtion velkakirjojen hintojen laskusta on alentunut sekä dollarin arvo on kääntynyt laskuun. Lisäksi osakemarkkinoiden volatiliteetti on painunut alas. Tähän on toki vaikuttanut myös talouden myönteinen kehitys.

Rauhallisemmalla korkojen nousulla on ollut myönteinen vaikutus osakemarkkinoihin. USA:n osakemarkkinoiden kehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi sahasi vuoden 2015 alusta vuoden 2016 loppuun ilman suuntaan. Yksi syy sahaukseen oli pelko liian nopeasta korkojen nostosta, mikä on nyt poistunut. Vielä myönteisimmin tämä on näkynyt kehittyvien markkinoiden osakkeissa, jotka ovat kääntyneet laskusta nousutrendiin. Nousua on avittanut raaka-aineiden nousu pohjalta sekä Kiinan kasvupelkojen väistyminen. USA:n korkea korkotaso nähdään kuitenkin negatiivisena asiana kehittyville markkinoille, sillä korkojen nousu ja dollarin vahvistuminen lisää kehittyvien markkinoiden yritysten ja valtioiden rahoituskustannuksia.

Miten osakemarkkinat kehittyvät nousevien korkojen ympäristössä?

Kerromme tässä, miten osakkeet ovat historiassa kehittyneet nousevien korkojen ympäristössä ja mitä sijoittajan kannattaa seurata. Lisäksi arvioimme, milloin osakemarkkinoilta kannattaa poistua.

jasensisalto_kirjaudu

Invesdor näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Tuloskausi käy kuumana – katso viikon kiinnostavimmat tulosanalyysit
Analyysi: Kasvuinvestoinnit painoivat Digian kannattavuutta
Kempower osake: Q1-tulos rumasti alle ennusteiden
Sijoittajan valinnat