Rahamarkkinakeskus tekee onnibussit asuntosijoittamisessa

Suomen Rahamarkkinakeskus pistää uusiksi asuntosijoittamisen kuviot, kuten OnniBus matkustamisen. Uusi malli tuo tuottoa uudiskohteen asuntosijoittajalle jo ennen vuokralaisen sisään muuttoa.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Suomen Rahamarkkinakeskus pistää uusiksi asuntosijoittamisen kuviot, kuten OnniBus matkustamisen. Uusi malli tuo tuottoa uudiskohteen asuntosijoittajalle jo ennen vuokralaisen sisään muuttoa.

Tyypillinen tilanne asunto-osakeyhtiön rakennusaikaisessa rahoituksessa on, että pankki rahoittaa ison rakennusliikkeen asunto-osakeyhtiöhanketta ja tulevat osakkeenomistajat maksavat rakennettavasta osakehuoneistosta sen valmistumisasteen mukaan. Malli on raskas asuntosijoittajalle, jonka rahat lepäävät rakennusajan tuottamattomana.

Vanhalle mallille on tarjolla uusi, sillä Rahamarkkinakeskuksen joukkorakennuttamismalli tahkoaa rahaa jo rakennusvaiheessa asuntosijoittajalle.

Rakennuttamisen onnibussi

Asunto-osakeyhtiön rakennuttamisen perinteinen rahoitusmalli on aikansa elänyt kahdestakin syystä. Ensinnäkin tuottojen kotiuttaminen on ollut asuntosijoittajalle hidasta. Tuotto on tullut sitten joskus vuokratulojen ja asunnon tulevien vuosien arvonnousun muodossa.

Toinen suuri epäkohta on ollut kilpailun puute rakennusbisneksessä ja rakentamisen rahoituksessa. Kilpailu on kuitenkin terveen talouden peruspilari ja kansantalouden kehityksen edellytys.

– Tähän mennessä asuntorakentaminen on ollut pääsääntöisesti niin sanotusti suurien käsissä. Perinteiset pankit rahoittavat käytännössä pääsääntöisesti isoja, tunnettuja rakennusyhtiöitä. Niille markkinoille ei muilla ole ollut juuri pääsyä. Nyt on tilanne toinen uuden joukkorakennuttamismallimme ansiosta, iloitsee Suomen Rahamarkkinakeskuksen toimitusjohtaja Tommi Hänninen.

Kaksivaiheinen prosessi tilintekoon

Rahamarkkinakeskuksen lanseeraamassa joukkorakennuttamismallissa sijoittajalle tarjotaan välitöntä tuottoa joukkovelkakirjalainan ja sijoitusasunnon hankintaedun kautta. Pioneerihanke on As Oy Sipoon Apila 1, Sipoon Nikkilässä. Tutustu kohteeseen ja sijoita!

Ensimmäinen etu on asuntoyhtiön rakennuttamiseen tarvittavaan vakuudelliseen joukkovelkakirjalainaan sijoittaminen. Minimisijoitus on 50 000 euroa. Joukkolainan vuotuinen tuotto on kahdeksan prosenttia ja laina-aika 18 kuukautta.

Sijoittamalla vähintään 100 000 euroa saa halutessaan oikeuden tulla perustajaosakkaaksi asunto-osakeyhtiöön ja valitsemansa asunnon omistajaksi rakentamiskustannusta vastaavalla neliöhinnalla.

  • Tarjotaan sijoittajalle selkeän tuotto-odottaman sekä etuosto-oikeuden mahdollisuuden.
  • Ensimmäisen vaiheen tuotto rahoitetaan joukkolainasijoittajille As Oy:n valmistumisen jälkeen otettavalla normaalilla taloyhtiölainalla.
  • Ensimmäisen vaihe tarjoaa kahdeksan prosentin vuotuisen korkotuoton.

Mitä riskejä sijoittajalla on?

Että rakennettuja ei saisikaan kohdetta valmiiksi ja työt jäisivät kesken. Rakentamisvaiheessa joukkovelkakirjalainaan sijoittaneet saavat sijoitukselleen vakuudeksi rakennettavan kohteen tontteineen, joten sijoitukselle on hyvä vakuusarvo, summaa Hänninen.

Sijoittajilta saatua rahoitusta käytetään vain rakennuksen valmiusasteen mukaisesti.

Toisen vaiheen sijoitusmahdollisuus

Toisessa vaiheessa sijoittaja voi tulla perustajaosakkaaksi ja asunnon omistajaksi As Oy Sipoon Apila 1:een merkitsemällä haluamansa asunto-osakkeen ja sijoittamalla asunnon rakennuttamiseen tarvittavaan osakkaiden omarahoitusosuuteen.

Asuntosijoittajilta kerätään omarahoitusosuus oman pääoman ehtoisena erillisenä joukkovelkakirjalainana ennen kohteen rakentamisen aloittamista. Tämän joukkovelkakirjalainan sijoitusosuus määräytyy asuntokohtaisesti. Joukkolainan vuotuinen tuotto on seitsemän prosenttia ja laina-aika 15 kuukautta.

Asuntosijoittajan onnibussi Sipooseen

Esimerkiksi 37 neliön yksiöstä ja autokatospaikasta:

  • Asuntoon pääsee kiinni sijoittamalla 100 000 euroa rakennusaikaiseen vakuudelliseen joukkovelkakirjalainaan, joka maksetaan korkoineen takaisin 18 kuukauden kuluttua taloyhtiön nostamalla pankkilainalla.
  • 35 150 euron sijoituksella asuntokohtaiseen omarahoitusosuuteen, joka toteutetaan toisella joukkovelkakirjalainalla. Tämä rahoitus vaihdetaan osakkaan pääomavastikesuoritukseksi rakennusvaiheen jälkeen.
  • Autopaikan saa 4 000 euron merkintämaksulla autokatospaikkaan oikeuttaviin osakkeisiin.

Yksiön velaton arvo on 147 445 euroa, joka perustuu alueen uudiskohteiden markkinahintoihin.

Laskelma

 Tältä lopputilanne näyttää, kun on sijoitettu joukkorakennettuun asuntoon.

  • Saadut korkotuotot 12 000 euroa (vuotuinen kahdeksan prosentin tuotto 100 000 euroa lainalle)
  • 100 000 euron joukkolainasijoitus palautunut
  • Pysyvä sijoitus asuntoyhtiön pääomaan 39 150 euroa
  • Saadut korkotuotot 3 075 euroa (vuotuinen seitsemän euron tuotto 35 150 euron oman pääoman lainalle)

Omistusoikeus 37 neliön yksiöön ja autopaikkaan:

  • Markkina-arvo 147 445 euroa
  • Taloyhtiölainan arvioitu velkaosuus 74 577 euroa. Velaton arvo (arvio) 72 868 euroa vs. sijoitettu pääoma 39 150 euroa.

Siis 18 kuukauden jälkeen asuntosijoittaja on saanut tuottoa sijoitukselleen 48 793 euroa. Se tarkoittaa 35 prosentin kokonaistuottoa. Ei paha, sanoisi moni.

Mistä idea rahoitusmallin luomiseen?

– Sipoon Apila 1:n alkupääoman rahoitus oli auki. Lähdimme hankkimaan sille pääomaa uudenlaisen ja mielestämme kiinnostavan joukkovelkakirjalainamallin turvin, kertoo Hänninen Rahamarkkinakeskuksesta.

Hän lisää, että pankit eivät myönnä helposti uusille rakennuttajille lainaa rakennusvaiheessa, mutta asuntojen lopputarkastuksen jälkeen kernaasti.

– Meidän mallissa tarjoamme sijoittajille lisätuottomahdollisuuden rakennuttamiseen osallistumisen kautta. Mukaan lähtevät perustajaosakkaat omistavat valmistuvat asunnot jo hankkeen alkuvaiheessa. Näin rakennuttamisen arvonnousu ei mene rakennusliikkeelle ja pankille. Joukkorakennuttamisessa rakennusliikkeen rooli on vain tuottaa rakennustyö hyvin ja laadukkaasti sekä kiinteähintaisessa urakkahinnassa, Hänninen selvittää.

Hän lisää, että Sipoon Apilaan on tulossa asuntosijoittajia jonoksi asti, mutta rakentamisen aikainen rahoitus oli auki. Luotiin järjestelmä, joka palkitsee reilusti rakentamisen alkuvaiheen rahoittajat ja siinä riskin kantavat sijoittajat.

Uudesta rahoitusmallista hyötyvät niin sijoittajat kuin rakennusyhtiökin.

Lisätiedot

Suomen Rahamarkkinakeskus Oy
toimitusjohtaja Tommi Hänninen
puh, 040 900 5115, tommi.hanninen@rahamarkkinakeskus.fi

Kumppaniartikkeli

Suomen Rahamarkkinakeskus Oy on vaihtoehtoinen rahoituspalvelu, joka tarjoaa ymmärrettäviä sijoituksia niin yksityisille kuin yrityksillekin. Suomen Rahamarkkinakeskus auttaa yrityksiä tekemään julkisen rahoituskampanjan. Yhtiö voi toimia myös täydentävänä rauhoituksen hankkijana ja auttaa yritystä kasvattamaan omarahoitusosuutta.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa suomalaisten suosimat kiinteistörahastot
Tutustu Koskirentiin sijoituskohteena
Sijoituscasena: siirtokelpoisia rakennuksia kunnille vuokraava Koskirent
Webinaari ke 11.10. klo 15: Sijoituscasena Koskirent, joka toteuttaa siirtokelpoisia vuokratiloja kuntasektorille
Sijoittajan valinnat