Fedin pääjohtaja vaihtuu, keskuspankkien koronnostot – vaikutukset osakemarkkinoille

Fedin uusi pääjohtaja valitaan tänään. Globaali talous jatkaa vahvassa vedossa ja keskuspankit purkavat elvytystä. Miten nämä vaikuttavat osakemarkkinoihin?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fedin uusi pääjohtaja valitaan tänään. Globaali talous jatkaa vahvassa vedossa ja keskuspankit purkavat elvytystä. Miten nämä vaikuttavat osakemarkkinoihin?

Globaali talous jatkaa vahvassa vedossa

Viime viikkojen talousuutiset ovat olleet poikkeuksellisen vahvoja. Tässä olennaisimmat poiminnat:

  • Euroalueen kuluttajaluottamus kasvussa ja korkeimmillaan sitten vuosituhannen vaihteen
  • Euroalueen BKT:n odotetaan kasvavan yli 2 %:ia vuonna 2017 ja kasvun pysyvän 2 %:issa myös 2018 (10 vuoden historiallinen kasvu ollut 0,8 %)
  • Saksan talousnäkymiä ennakoiva IFO-indeksi lokakuussa 116,7 pisteessä, joka uusi ennätys (yli 100 pistettä ennakoi kasvua)
  • Ostopäällikköindeksit ennakoivat laaja-alaista ja kiihtyvää kasvua maailmantalouteen
  • USA:n kuluttajaluottamus 17 vuoden huipuissa
  • USA:n BKT:n kasvu Q3:lla 3,0 % (3,1 % Q2:lla), yksityinen kulutus ja yritysten investoinnit ovat vetäneet kasvua
  • Vuodelle 2018 USA:n BKT:n odotetaan kasvavan 2,5 %, jossa kasvua vuodesta 2017

Fedin pääjohtaja vaihtuu

Presidentti Trump nimittää uuden pääjohtajan USA:n keskuspankki Fedille tänään torstaina. Tuleva pääjohtaja on nykyinen pääjohtaja Janet Yellen, Jerome Powell tai John Taylor. Yleisesti odotetaan, että uusi pääjohtaja on Jerome Powell. Powell edustaa jatkoa Yellenin politiikalle ja on todennäköistä, että markkinat ottavat hänen nimityksensä hyvin vastaan.

Uuden pääjohtajan ensimmäinen kokous on maaliskuussa 2018. Talouskasvun pysytellessä voimakkaana inflaation odotetaan kiihtyvän nykyisistä alhaisista tasoista. Tämä tarkoittaa, että pääjohtajalla on edessä useampi ohjauskoron nosto.

Keskuspankkien korkopolitiikat

EKP päätti vähentää arvopaperien osto-ohjelmaa tammikuusta 2018 lähtien. Osto-ohjelman päättymispäivää ei vahvistettu. Sen sijaan osto-ohjelmaa voidaan jatkaa vielä syyskuun 2018 jälkeenkin. Inflaatio on kasvussa, mutta vielä kaukana EKP:n 2 %:n tavoitetasosta, eikä se ole laaja-alaista. EKP:n Draghi ei aio nostaa korkoja kuin aikaisintaan 2019.

Fedin ennustetaan yli 90 %:n todennäköisyydellä nostavan seuraavan kerran ohjauskorkoa tasolle 1,25-1,50 % joulukuussa 2017. Vuodelle 2018 Fediltä odotetaan kolmea koronnostoa, jolloin ohjauskorko olisi tasolla 1,75 – 2,25 % vuoden 2018 lopussa.

Japanin keskuspankilta ei odoteta koronnostoja. Arvopaperien osto-ohjelman odotetaan jatkuvan, mutta vähenevän vuoden 2018 aikana.

Markkinat ovat globalisoituneet ja integroituneet. Keskuspankit huomioivat tämän omassa politiikassaan. Vaikka Fed ja EKP menevät tällä hetkellä eri suuntiin (Fed kiristää ja EKP vielä elvyttää), eivät keskuspankkien politiikat voi poiketa merkittävästi toisistaan. Fed huomioi omissa koronnostoissaan ja elvytyksen vähentämisessä EKP:n ja Japanin keskuspankkien toimet. USA:n taloutta ei haluta vahingoittaa liian kireällä keskuspankkipolitiikalla.

Vaikutukset osake- ja korkomarkkinoille sekä mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

jasensisalto_kirjaudu

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Valmet osake: Valmetin tilaukset jatkoivat kasvussa – markkinanäkymiä kuitenkin laskettiin
Outokumpu osake: Outokummun Q4-ohjaus oli markkinoille lievä pettymys
Kempower osake: Tulos odotetusti tappiolla – osake laskussa
Sijoittajan valinnat