Vuoden 2017 parhaat ja heikoimmat osakkeet – mitkä parhaat vuonna 2018?

Vuoden 2017 paras osake oli Finnair ja heikoimmat olivat Martela ja Stockmann. Mutta mitkä ovatkaan vuoden 2018 parhaat osakkeet?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Vuoden 2017 paras osake oli Finnair ja heikoimmat olivat Martela ja Stockmann. Mutta mitkä ovatkaan vuoden 2018 parhaat osakkeet?

Vuoden 2017 parhaat ja heikoimmat tuotot

Osaketyökalussamme olevista kotimaisista osakkeista parhaiten vuonna 2017 tuottivat Finnair, Honkarakenne ja Raute. Finnair oli vuoden 2017 alussa Osaketyökalussamme sijalla 36. Maaliskuun alussa osake nousi jo sijalle 11. Maaliskuussa Finnairiin sijoittaneet olisivat saaneet lähes koko vuoden kurssinousun salkkuunsa.

Honkarakenne on pitkään tappiota tehnyt käänneyhtiö. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana yhtiö sai johdon mukaan merkittäviä sopimuksia julkis- ja hoivarakentamisessa. Kirjoitimme 4.4. artikkelin potentiaalisista kurssiraketeista. Mukana artikkelissa oli Honkarakenne. Osaketyökalussa Honkarakenne ei ole keikkunut kärkisijoilla.

Raute on tällä hetkellä Osaketyökalumme kärkiosake. Kurssikäänne tapahtui helmikuun puolivälissä. Helmikuun alussa Raute oli sijalla 15. Osaketyökalussamme. Myös neljänneksi parhaiten tuottanut Affecto on ollut Osaketyökalumme kärkiosakkeita pitkin vuotta 2017.

 

Heikoiten tuottavien osakkeiden listalta löytyvät kriisiyhtiöt Stockmann, Oriola ja Caverion. Martelan heikkoa tuottoa selittää (liian) korkeaksi vuoden 2017 alkupuolella noussut osakekurssi ja tulosvaroitus. Oriola antoi vuoden 2017 aikana kaksi tulosvaroitusta, ongelmia aiheutti uusi toiminnanohjausjärjestelmä. Myös Stockmann antoi kaksi tulosvaroitusta. Ongelmia on tällä kertaa aiheuttanut Lindex. Varoitimme Lindexistä huhtikuussa. Caverionin vaikeudet ovat jatkuneet jo pitkään. Yhtiö on kirjannut suuret tappiot riskiprojekteista. Q3:n yhteydessä yhtiö ilmoitti riskejä olevan vielä 18 milj. euron edestä.

Millä osakkeilla parhaat tuotot vuonna 2018?

Kuten jokainen kokeneempi sijoittaja tietää, parhaiden tuottavien osakkeiden ennustaminen on arvailua. Sijoittaja.fi:ssä kannustamme sijoittajia oman strategian noudattamiseen. Sijoittaja voi esimerkiksi etsiä oman sijoitustyylin tämän artikkelin avulla ja hyödyntää sitten Osaketyökalua omaan tyyliin sopivien osakkeiden löytämiseen.

Tutustu osaketyökaluun!

Kerromme kuitenkin muutaman keinon huipputuottojen metsästämiseen, johon löytyy pohjaa sijoitustutkimuksesta. Keinot ovat:

  1. Käänneyhtiöt
  2. Keskiarvohakuisuus
  3. Tuloskasvattajat

Käänneyhtiöllä tarkoitetaan yhtiötä, jolla on takana vaikea jakso, mutta tilanne on parantumassa. Positiivisesta käänteestä kertoo taloudellisten tunnuslukujen parantuminen. Kassavirta, liikevaihto ja tulos ovat kääntynyt kasvuun ja markkinanäkymät ovat parantuneet. Käänneyhtiön määritelmässä Osaketyökalumme käyttää Piotorskin F-Scorea, jolla on laaja tutkimusnäyttö. Käänneyhtiön määritelmän täyttää Osaketyökalussa neljä osaketta.

Keskiarvohakuisuus tarkoittaa sitä, että osakkeiden hinnat ja tuotot hakeutuvat pitkässä juoksussa keskiarvoon. Ilmiölle on löydetty näyttöä sijoitustutkimuksessa. Keskiarvohakuisuuden perusteella osakkeet, joilla on takana poikkeuksellisen vahva tuottojakso, tuottavat seuraavina ajanjaksoina heikoimmin. Vastaavasti osakkeiden, jotka ovat tuottaneet keskimääräistä selvästi heikommin, tuotto tulevaisuudessa paranee. Ilmiö toimii paremmin osakejoukossa kuin yksittäisillä osakkeilla.

Osaketyökalussa sijoittaja voi etsiä potentiaalisia kurssinousijoita Trendi-välilehden Pitkä kurssipotentiaali -sarakkeen avulla. Pisteet lasketaan keskiarvohakuisuusilmiön avulla.

Korkeat pisteet saavat mm. Saga Furs, Rapala, Dovre Group, Stockmann, Componenta, Digitalist, Exel, Marimekko Nokia jne. Keskimääräistä heikompi tuotto tarkoittaa usein sitä, että yhtiön tuloskehitys on ollut markkinaodotuksia heikompaa. Odotukset ovat olleet korkealla tai yhtiö on vaikeuksissa. On mahdollista, että vuoden 2018 kurssiyllättäjät löytyvät tästä joukosta. Riski on kuitenkin selvästi korkeampi, joten on yhtälailla mahdollista, että heikko kurssikehitys jatkuu.

Kolmas tapa on tutkia kovia tuloskasvattajia. Osaketyökalussamme on Arvostusluvut-välilehdellä EPS:n vuotuiset kasvuennusteet 3-5 vuodelle. Yli 30 %:n vuotuista osakekohtaisen tuloksen kasvuvauhtia ennustetaan kuudelle yhtiölle (huom! kaikille yhtiöille tuloskasvuennusteita ei ole saatavilla).

Tutustu osaketyökaluun!

Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Sijoittajan valinnat