Miten löydän ETF-rahastot pörssivälittäjältäni? – 5 vinkkiä

Löysitkö kiinnostavan ETF-rahaston, mutta et jostain syystä löytänyt sitä pörssivälittäjältäsi? Syy voi olla hakutermeissä tai välittäjäsi valikoimassa. Tässä 5 vinkkiä, joilla löydät ETF:t takuuvarmasti.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Löysitkö kiinnostavan ETF-rahaston, mutta et jostain syystä löytänyt sitä pörssivälittäjältäsi? Syy voi olla hakutermeissä tai välittäjäsi valikoimassa. Tässä 5 vinkkiä, joilla löydät ETF:t takuuvarmasti.

5 vinkkiä, joilla löydät ETF-rahastot välittäjältäsi

Löysitkö keskustelupalstalta, mallisalkusta tai Sijoittaja.fi:n ETF-työkalusta kiinnostavan ETF-rahaston jota haluaisit ostaa? Sijoittaja.fi:n ETF-työkalu sisältää lähes 3 000 ETF-rahastoa.

Joskus ETF:t löytyvät välittäjän palvelusta helposti, joskus pitkän yrittämisen jälkeen ja joskus eivät lainkaan. Missä vika? Onko välittäjäsi valikoima kehno? Ehkä.

Tässä muutama vinkki, joilla parannat mahdollisuuksiasi löytää haluamasi ETF-rahasto (ennen kuin vaihdat välittäjää!)

1. Hae kaupankäyntitunnuksella

Kaupankäyntitunnus, eli tickeri, on lyhyt yleensä 2-7 numerosta ja kirjaimesta koostuva merkkijono, jolla pörssit tunnistavat arvopaperit toisistaan. Kaupankäyntitunnukset ovat varsinkin aktiivisille treidaajille helppo tapa lyhentää ja muistaa heitä kiinnostavat arvopaperit. Myös useimmat pien- ja ammattisijoittajien käyttämät finanssitietokannat kuten ilmaiseksi saatavilla olevat Google Finance, Yahoo Finance ja Seeking Alpha (myös PRO-versio) sekä ammattilaispalvelut kuten Bloomberg ja Thomson Reuters käyttävät kaupankäyntitunnuksia ensisijaisina lyhenteinään.

Kaupankäyntitunnukset Sijoittaja360 ETF-työkalussa.

Kaupankäyntitunnuksien käytössä ETF-rahastoja hakiessa on kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ongelma. Kaupankäyntitunnukset vaihtelevat pörssistä toiseen. Samaa ETF-rahastoa voidaan myydä eri pörsseissä eri kaupankäyntitunnuksilla. Jos etsit ETF-rahastoa Saksan pörssin kaupankäyntitunnuksella, mutta välittäjäsi tarjoaa kyseistä ETF-rahastoa vain Lontoon pörssilistauksella, voi hakutuloksesi näyttää tyhjää tai olla täysin väärä.

ETF-työkalussa on käytössä Ticker-sarakkeen alla ETF:n päälistauspaikan mukainen tunnus. Vaihtoehtoisesti Lisätiedot -välilehdellä Kaupankäyntitunnus Saksassa -sarakkeessa ja kuvassa alleviivatun tekstin jälkimmäisessä osassa on nähtävissä myös Saksassa olevan listauksen tunnus, mikäli ETF:llä on listaus Saksassa. Näiden lisäksi työkalusta löytyy myös ISIN-koodi, mikä on arvopaperin yksilöllinen tunniste.

2. Hae ETF:n nimellä

ETF-rahastoille annetaan aina jokin rahastoa ja sen indeksiä kuvaava nimi. ETF:n nimessä on mukana ETF-rahaston liikkeellelaskijan nimi, indeksin nimi ja ETF-rahaston laillinen muoto ja mahdolliset lisätiedot rahastosarjasta sekä muista tiedoista kuten tuotto-osuuden jaosta, valuuttasuojauksesta tai vivutuksesta kertovat merkinnät. ETF-rahaston nimi pysyy samana, vaikka pörssilistaus vaihtuisi, joten ETF-rahaston nimellä hakeminen voi usein tuottaa tulosta, kun tickerihaku päätyy pöpelikköön.

ETF-rahaston nimi rakentuu 3-4 osasta. Pitkissä nimissä ja lisätieto-osioissa käytetään usein lyhenteitä.

ETF-rahastojen nimihaku voi osoittautua toisinaan yhtä onnettomaksi kuin kaupankäyntitunnuksella hakukin. ETF-rahastojen nimiä lyhennetään ja pidennetään vaihtelevasti, ja lisäksi välittäjien tarjoamat rahastosarjat voivat vaihdella välittäjästä ja pörssistä riippuen. Apua voi koettaa hakea kirjoittamalla välittäjän hakukenttään esimerkiksi vain liikkeellelaskijan nimen ja ETF:n nimen alkuosan.

3. Hae ISIN-koodilla

ISIN-koodi (International Securities Identification Number) on 12 merkistä koostuva tunnistekoodi arvopapereille. Se on arvopaperikohtainen tunniste, joka pysyy samana kaupankäyntipörssistä riippumatta, eikä sen kirjoitusmuoto koskaan vaihtele kuten ETF:n nimen ulkoasu saattaa usein vaihdella.

ISIN-koodit Sijoittaja.fi:n ETF-työkalussa.

Useimpien välittäjien verkkopalvelut tukevat jo ISIN-hakua. Merkittävin ongelma ISIN-koodilla hakiessa voi olla se, että välittäjä tarjoaa ETF-rahastosta ainoastaan jotakin toista rahastosarjaa. Mikäli ISIN-haku ei tuota tulosta, kyseistä ETF-rahastoa ei ole välittäjän verkkopalvelussa tai siitä on olemassa ainoastaan  jokin toinen rahastosarja, jonka ominaisuudet saattavat poiketa hakemastasi. Rahastosarjojen välillä voi olla toisinaan merkittäviä tehokkuuseroja, mm. tuotto-osuuden jako, valuuttasuojaus, hallinnointipalkkio ja likviditeetti voivat poiketa hakemastasi ETF-rahastosta.

4. Tarkista ETF:n tiedot ETF-liikkeeseenlaskijan kotisivuilta

ETF-liikkeeseenlaskijan kotisivuilta löydät yleensä kaikkein ajantasaisimmat, tarkimmat ja laajimmat tiedot ETF-rahastosta ja sen ominaisuuksista. Moni ETF-liikkeeseenlaskija ilmoittaa ETF:n kotisivuilla kaikki ETF-rahaston listauspaikat, ja ETF-liikkeeseenlaskijoiden omat hakukoneet tai Google auttavat mahdollisten muiden rahastosarjojen etsimisessä.

ETF-liikkeeseenlaskijoiden kotisivujen ongelmana käyttäjänäkökulmasta on se, että usein sivut on lainsäädännöllisistä syistä kustomoitu erikseen jokaiselle valtiolle ja instituutio-/yksityissijoittajille. Sivujen eri versioissa joitain tietoja on saatettu jättää mainitsematta, joten ETF-liikkeeseenlaskijan sivutkaan eivät ole aina se lopullinen ratkaisu.

5. Ota yhteyttä välittäjääsi

Kun kaikki oljenkorret on käytetty, on jäljellä enää kaksi vaihtoehtoa:

  1. Ota yhteyttä välittäjääsi
  2. Kokeile toista välittäjää

Ensimmäinen vaihtoehto on ottaa suoraan yhteyttä omaan välittäjääsi. Useimmat suuret pörssivälittäjät ja heidän pörssimeklarinsa tarjoavat erinomaista asiakaspalvelua niin puhelimitse kuin sähköpostitse. Välittäjien verkossa näkyvät osake- ja ETF-valikoimat eivät aina kerro koko totuutta heidän tarjoamistaan kaupankäyntimahdollisuuksista. Yhteydenotto välittäjään voi auttaa löytämään vaikeasti nimetyt ETF-rahastot ja vaihtoehtoiset rahastosarjat. Pörssimeklarille soittamalla voit pystyä käymään kauppaa myös sellaisilla arvopapereilla, joita verkkopalveluun ei olla syystä tai toisesta listattu.

Toinen vaihtoehto on kokeilla toista välittäjää. Välittäjissä ja välittäjien valikoimissa on huomattavia eroja. Esimerkiksi OP ja Nordnet ovat keskittyneet valikoimassaan pääsääntöisesti Pohjoismaissa ja Saksassa listattuihin ETP-tuotteisiin. Vastaavasti kansainvälisesti suositut palvelut, kuten Mandatum Trader (Saxo Bank) ja välittäjävertailumme edullisin välittäjä DEGIRO* pitävät sisällään myös muita Euroopan pörssejä ja laajemman ETF-valikoiman. eTorossa* ETF-valikoima on suppea, mutta kaupankäyntipalkkiota ei veloiteta.

Lue myös:

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana lähes 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,3 %
Sijoittaja 2024 tapahtuma messukeskuksessa
Sijoittamisen tulevaisuus ja trendit kartoitetaan Sijoittaja 2024 -tapahtumassa
eTorosta löytyvät sijoituskohteet
Sijoittajan valinnat