Sijoittamisen aloittaminen – askel askeleelta opas!

Oli tavoitteenasi sitten oman eläkkeesi turvaaminen, firettäminen, lapselle säästäminen tai mikä tahansa muu asia –sijoittamisen aloittaminen on joka tapauksessa erinomainen idea. Sijoittaminen on iso kokonaisuus, jonka edessä moni vasta-alkaja on enemmän tai vähemmän hukassa, joten päätimme rakentaa kattavan oppaan, jolla kuka tahansa pääsee alkuun helposti.

Mikäli siis mietit, että miten ja miksi aloittaa sijoittaminen, millä summalla tai strategialla ja mitä riskejä sijoittamiseen liittyy, niin tämä opas on rakennettu juuri sinua varten. Opettavaisia lukuhetkiä!

Tämän lukemiseen sinulla menee aikaa 15 minuuttia ja sen jälkeen olet jo valmis tekemään ensimmäisen sijoituksen.

Onko joku sijoittamisen termi hakusessa? Sijoittamisen sanakirjasta voit tarkistaa, mitä mikäkin termi tarkoittaa.

Sisällysluettelo

Sijoittamisen aloittaminen

Sijoittaminen kannattaa aloittaa, mikäli sinulle on kertynyt varallisuutta, joka makaa pankkitilillä tuottamatta mitään, tai mikäli haluat pistää tietyn summan rahaa säästöön joka kuukausi.

Pankkitilillä olevien säästöjen arvo laskee pitkässä juoksussa, koska rahoille maksettava korko on lähes nolla ja samaan aikaan hinnat kallistuvat. Toisin sanoen inflaatio nakertaa säästöjesi arvoa. Sinun tulee saada vähintään inflaation mukainen tuotto, mikäli haluat, että rahojesi arvo säilyy.

Kun pistät rahan tuottamaan, sinulla on myöhemmin mahdollisuus toteuttaa unelmoimasi investointi tai turvata tulevaisuuden elintasosi. Pesämuna on myös hyvä olla odottamattomia tilanteita varten.

Sijoittamisen aloittaminen rahastoilla

Yksinkertaisin tapa aloittaa sijoittaminen on toteuttaa se oman pankin rahastojen avulla. Valitse itse tai pankin sijoitusneuvojan avulla sellaisia rahastoja, joissa on mahdollisimman alhaiset kulut.

Korkeat kulut nimittäin syövät joka vuosi rahastosi tuottoa. Kuluilla on pitkässä juoksussa suuri merkitys sijoituksen arvonkehitykseen, kuten alla olevasta kuvasta huomataan.

Voit vertailla helposti eri rahastoja, niiden kuluja tai katsoa miten pankkisi tarjoamat rahastovaihtoehdot ovat tuottaneet Sijoittaja.fi:n Rahastotyökalun avulla.

Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Kun siis pistät rahasi poikimaan, korkoa korolle -ilmiö takaa, että rahojesi pojatkin alkavat poikimaan.

Jos sijoitat esimerkiksi 1000 euroa, ja saat sille tuottoa 10 %, ensimmäisen vuoden jälkeen sinulla on yhteensä 1100 euroa. Seuraavana vuonna tuottoa saadaan sekä 1000 euron alkupääomalle, että tuotoksi saadulle 100 eurolle ja vuoden lopussa sinulla on 1210 euroa. Kolmannen vuoden lopussa summa on 1331 euroa ja kymmenennen vuoden lopussa 2594 euroa.

Kokeile itse korkoa korolle -laskurilla, miten pienistäkin summista syntyy ajan kanssa iso summa, kun rahan laittaa tuottamaan.

Aloita sijoittaminen helpoilla vaihtoehdoilla

Hyvät vaihtoehdot aloittaa sijoittaminen ovat:

  1. Edullinen yhdistelmärahasto, joka sijoittaa osakkeisiin ja korkoihin
  2. Maailman tai USA:laisiin osakkeisiin sijoittava edullinen indeksirahasto
  3. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittava edullinen indeksirahasto
  4. Edullinen korkoihin sijoittava indeksirahasto

Lue analyysi: Kuusi helppoa indeksirahastoa aloittelevalle sijoittajalle

Voit valita ensimmäiseksi sijoituskohteeksesi edullisen yhdistelmärahaston, joka sijoittaa osakkeisiin ja korkoihin tai erikseen osakkeisiin ja korkoihin sijoittavia rahastoja.

Maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffettin neuvo on sijoittaa tasaisesti kuukausittain pitkäjänteisesti amerikkalaisiin osakkeisiin sijoittavaan edulliseen indeksirahastoon. Tämä neuvo sopii myös suomalaiselle sijoittajalle. Suomalainen sijoittaja voi tosin säätää tätä neuvoa ottamalla omaan sijoitussuunnitelmaan myös edullisen suomalaisiin osakkeisiin sijoittavan indeksirahaston. Korkorahasto tuo sijoitussalkkuun vakauttaa, mutta se ei ole välttämätön, mikäli salkun arvonvaihtelu ei pelota ja sijoitushorisontti on yli 10 vuotta.

Mikä ihmeen indeksirahasto?

Indeksi kuvaa hyödyke- tai arvopaperijoukon hintamuutosta. Indeksin voi muodostaa mistä tahansa joukosta arvopapereita, kun tiedetään arvopapereiden hinta ja yksittäisen arvopaperin suhteellinen osuus indeksissä.

Osakeindeksi on tunnetuin indeksi. Sen tarkoitus on kuvata tietyn markkinan yleistä kehitystä. Indeksiin voi sijoittaa indeksirahaston avulla. Lue tästä lisää indeksistä ja miten siihen voi sijoittaa.

Olennaista on, että aloitat ja että valitset ensimmäisiksi rahastoiksi mahdollisimman pienikuluisia vaihtoehtoja, jotka useimmiten ovat indeksirahastoja.

Millä summalla kannattaa aloittaa sijoittaminen?

Sijoittamisen aloittaminen on mahdollista hyvin pienillä summilla. Lähes kaikki pankit tarjoavat ratkaisuja, joissa voi säästää muutamilla kympeillä kuussa. Rahaston valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kuluihin, koska kulut syövät helposti tuoton. Tämä korostuu erityisesti eläkesäästämisessä, jossa sijoitusaika on pitkä. Esimerkiksi 40 vuoden sijoitusajalla kaksi prosenttia alempi palkkio tuplaa säästösumman.

Lue rahastoista

Sijoittaja.fi:n Rahastotyökalulla voi helposti lajitella rahastoja kulujen mukaan (Klikkaa työkalussa => Juoksevat kulut, % p.a.) tai tehdä haun oman pankin mukaan.

Sijoita ensimmäinen 5000 euroa indeksirahastoihin

Nyrkkisääntö on, että sijoitat ensimmäisen 5 000 euroa matalakuluisiin indeksirahastoihin, joissa on laaja hajautus.

Kyseessä voi olla matalakuluinen yhdistelmäindeksirahasto, jossa pääpaino on osakkeissa. Toinen vaihtoehto on salkku, joka koostuu maailman osakkeisiin ja suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista indeksirahastoista sekä edullisesta korkorahastosta. Korkorahasto tuo salkkuun vakautta, mutta jos et halua vakautta, voit jättää korkorahaston pois ja sijoittaa vain osakeindeksirahastoihin.

Tästä 5 000 euron sijoituspotista syntyy sijoitussalkkusi ydin. Kun ydin on kasassa, voit ottaa salkkuusi muita sijoituskohteita oman tyylisi mukaan. Voit myös aivan hyvin sijoittaa vain ydinsalkkuusi. Todennäköisesti voitat silti keskimääräisen sijoittajan.

Lue artikkeli: Kuusi helppoa indeksirahastoa aloittelevalle sijoittajalle

Sijoittamisen riskit

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja riskit tulevat siitä, mihin sijoittaa.

Usein riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä, mutta ei aina. Sijoittaja voi ottaa riskiä, mutta ei saa lainkaan tuottoa. Sijoittaa voi myös matalariskisenä pitämään kohteeseen, mutta kohteen arvo laskeekin voimakkaasti.

Aloittelevan sijoittajan suurin riski on siinä, ettei noudata sijoittamisen nyrkkisääntöä. Sijoita ensimmäinen 5 000 euroa matalakustanteisiin indeksirahastoihin. Moni aloitteleva sijoittaja tekee juuri päinvastoin ja sijoittaa vaivalla säästämänsä rahat riskisiin kohteisiin, kuten hype-osakkeisiin tai kryptovaluuttoihin. Näitäkin kohteita voi olla salkussa, mutta vasta, kun ydin on kasassa ja tiedät, kuuluvatko hype-osakkeet ja kryptovaluutat sijoitustyylisi ja minkälaisella painoarvolla. Jos et osaa vastata tähän, kartuta tietotaitoasi.

Sijoittamalla laajaan maailman osakkeisiin sijoittavaan osakeindeksiin tai maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffettin suosimaan S&P 500 -indeksin mukaan sijoittavaan rahastoon riskinä ei ole rahojen menettäminen. Pahimmassa tapauksessa rahaston arvo voi laskea, jopa yli 50 %, kuten kävi finanssikriisissä, mutta jollain aikavälillä arvot palautuvat. Osakkeet ovat historiassa olleet paras sijoituskohde ja tarjonneet noin 7,5 prosentin vuotuista tuottoa (inflaation jälkeen) kriiseistä huolimatta.

Sijoitussuunnitelma – sijoitusstrategia – sijoitustyyli

Nämä kolme asiaa ovat tärkeitä sijoittamisessa, mutta käsitteet ovat hakuessa monilla kokeneillakin sijoittajilla. Suunnitelma ja strategia jäävät tekemättä ja tyyli vaihtuu lennosta. Usein tällainen ad hoc -tyylinen sijoittaminen johtaa puutteelliseen riskienhallintaan ja heikompaan tuottoon kuin suunnitelmaa ja strategiaa noudattamalla.

Sijoitussuunnitelma

Sijoitussuunnitelma on sijoitustoiminnan perusta ja siinä määritellään sijoitustoiminnan yleiset tavoitteet ja rajoitteet. Sijoitussuunnitelma sisältää esimerkiksi: sijoittajan arvot, sijoitustoiminnan rajoitteet, taloudelliset tavoitteet, aikajänteen ja riskiprofiilin. Sijoitussuunnitelmassa ei vielä oteta kantaa yksityiskohtaisesti siihen, miten sijoituskohteet valitaan salkkuun.

Sijoitusstrategia

Sijoitusstrategia on yksityiskohtaisempi ja sillä varmistetaan sijoitussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden saavuttaminen. Strategiassa suunnitellaan miten tuottotavoitteeseen päästään, salkun allokaatio eli hajautus ja menetelmät allokaation toteutukseen. Strategia sisältää myös päätöksentekoprosessit sijoituskohteiden valinnasta ja kaupankäyntistrategioista. Sijoitusstrategia on kattavampi ja sisältää koko sijoitussuunnitelman.

Sijoitustyyli

Sijoitustyyli on osa sijoitusstrategiaa ja keskittyy erityisesti menetelmiin ja filosofioihin, joilla sijoituskohteet valitaan.

Huom! Käsitteiden ja termien ulkoa opettelu ei ole olennaista. Tärkeintä on, että huomioit sijoittamisen kannalta olennaiset asiat ja sinulle on menetelmä, miten sijoituskohteita valitaan salkkuun ja millä periaatteella toteutat osto- tai myyntitoimeksiannot.

Sijoitussuunnitelman sisältö

Sijoitussuunnitelma tarkoittaa suunnitelmaa sille, miten varallisuus sijoitetaan. Sijoitussuunnitelmassa kannattaa ottaa seuraavia asioita huomioon

  • Sijoittamisen tavoitteet ja arvot
  • Sijoitusvarallisuuden koko
  • Sijoitusaika
  • Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan
  • Henkilökohtainen tuottotavoite ja riskinottohalukkuus
  • Henkilökohtainen sijoitustyyli

Sijoittamisen tavoitteet

Mieti miksi haluat sijoittaa ja mitkä ovat tavoitteesi. Kirjoita ne ylös. Ne auttavat sijoitussuunnitelman rakentamisessa ja voit palata niihin myös sijoituspäätöksiä tehdessä. Tavoitteet on tärkeä pitää kirkkaana mielessä.

Toinen asia, joka kannattaa huomioida on oma arvopohja. Sijoitussuunnitelmassa kannattaa noudattaa samoja arvoja kuin muutenkin noudattaa elämässä ja kuluttamisessa.

Sijoitusaika

Tyypillisesti sijoitusaika on niin sanotusti ikuinen. Tällöin lyhyen aikavälin arvonvaihtelulla ei ole sijoittajalle merkitystä ja salkun voi rakentaa siten, että maksimoi pitkän aikavälin tuoton omaan riskiprofiiliin sopivaksi.

Jos olet saanut esimerkiksi asunnon myynnistä varoja ja ne pitää käyttää lyhyellä aikavälillä seuraavan asunnon hankintaan, et voi ottaa riskejä. Keskustele pankin kanssa riskittömästä vaihtoehdosta.

Ajankäyttö sijoittamiseen

Mieti rehellisesti, paljonko sinulla on aikaa käytettävissä omaan sijoitustoimintaan? Jos pystyt käyttämään kuukaudessa muutaman tunnin, ovat rahastot ainoa vaihtoehto. Jos voit viikottain käyttää jonkun tunnin sijoittamiseen, niin voit jo harkita myös suoria osakesijoituksia salkkuusi rahastojen lisäksi.

Tuotto- ja riskitavoitteet

Pohdi sijoitussuunnitelmassa tuotto- ja riskitavoitteitasi. Käsitteet ovat abstrakteja ja niitä voi olla hankala hahmottaa. Oletko riskinottaja vai riskinkarttaja? Henkilökohtainen riskinsietokykysi vaikuttaa sijoitussuunnitelmaan.

Voit testata omaa riskinottohalukkuuttasi yksinkertaisesti. Esimerkiksi miettimällä minkäsuuruista tappiota kestät sijoituksissasi.

Miten 50 000 euron sijoituspääoma käyttäytyy eri riskitason salkuilla tappion hetkellä?

Pääoma MaksimitappioRiskinsietokykysiSijoitussalkku, laajasti hajautettu (ETF- tai rahastosijoituksiin)
50 000 €0 %Pääoma säilytettäväPääomaturvatut sijoituskohteet / Talletukset
47 500 €-5 %Vahva riskinkarttajaTalletukset / Matalan riskin korkosijoitukset
45 000 €-10 %RiskinkarttajaKorkosijoitukset / Matalariskinen osakesalkku (paino 20 %)
40 000 €-20 %Maltillinen riskinottoKorkosijoitukset / Osakesalkku (paino 50 %)
35 000 €-30 %Kohtuullinen riskinottoKorkosijoitukset, myös high yield / Osakesalkku (paino 60-70 %)
30 000 €-40 %RiskinottajaHigh yield korkosijoitukset / Osakesalkku (paino 70-80 %)
25 000 €-50 %Vahva riskinottajaOsakesalkku / Suorat sijoitukset yksittäisiin osakkeisiin

Onko joku sijoittamisen termi hakusessa? Sijoittamisen sanakirjasta voit tarkistaa, mitä mikäkin tarkoittaa.

Hyvä sijoitusstrategia

Sijoitusstrategia on sijoitussuunnitelmaa laajempi ja yksityiskohtaisempi. Se sisältää kaikki näkökohdat siitä, miten sijoittaja aikoo saavuttaa sijoitussuunnitelman tavoitteet. Sijoitusstrategiassa pureudutaan siis tarkemmin siihen, mitä sijoitussuunnitelmassa on määritetty.

Jos esimerkiksi sijoitussuunnitelmassa on määritetty kuuden prosentin tuottotavoite ja tietty riskitaso, sijoitusstrategiassa määritellään, miten tämä tavoite toteutetaan käytännössä. Sijoitusstrategiassa määritetään tarkemmin myös salkun allokaatio eli hajautus omaisuusluokkien välillä ja omaisuusluokkien sisällä.

Oletko aktiivinen vai passiivinen sijoittaja?

Tämä kysymys sinun tulee esittää itselle jo sijoitussuunitelmavaiheessa, mutta strategiassa joudut lopulta tekemään päätöksen aktiivisuuden ja passiivisuuden välillä. Valinta aktiivisen ja passiivisen välillä ohjaa sijoitusstrategiaasi.

Aktiivinen sijoittaminen tarkoittaa sitä, että sijoitusstrategiasi puitteissa ostat ja myyt sijoituskohteita. Aktiivinen kaupankäynti vaatii enemmän aikaa ja tietotaitoa.

Passiivinen sijoittaminen tarkoittaa osta ja pidä -salkun rakentamista ja se kannattaa yleensä toteuttaa rahastoilla tai ETF:illä. Passiivinen sijoittaminen on helppoa ja vaatii ainoastaan kurinalaisuutta.

Oma ajankäyttösi vaikuttaa sijoitusstrategian valintaan. Jos sinulla ei ole aikaa käytettävissä, valitse passiivinen sijoitusstrategia. Jos sinulla on intoa ja aikaa käytettävissä, valitse aktiivinen sijoitusstrategia. Voit tässäkin tapauksessa rakentaa passiivisen salkun ytimen, jolloin osa varoistasi on turvassa liialliselta aktiivisuudelta.

Sijoitusten hajauttaminen

Usein puhutaan salkkusi allokaatiovalinnasta. Tällä tarkoitetaan sitä, miten sijoituksesi on hajautettu eri omaisuusluokkiin (esimerkiksi osakkeet, korkosijoitukset, kiinteistöt).

Alla olevaan taulukkoon on kerätty kolme tunnetuinta omaisuusluokkaa ja sijoitusvaihtoehtoja omaisuusluokan sisällä. Sijoittajan on tärkeää hajauttaa omaisuusluokkien välillä, mutta myös omaisuusluokan sisällä.

Osakkeet
USA:laisetEurooppalaisetSuomalaisetKehittyvät markkinat
KasvuosakkeetLaatuosakkeetOsinko-osakkeetArvo-osakkeet
Korot
RahamarkkinaValtiolainatYrityslainatHigh yield -lainat
Kiinteistö
Metsä ja tontitAsunnotHoivakiinteistötLiikekiinteistöt
Erilaisia omaisuusluokkavaihtoehtoja

Hajauttaminen on tärkeää riskienhallinnan näkökulmasta, mutta myös tuoton. Hyvin hajautettu salkku on välttämätön markkinatilanteissa, joissa markkinoilla vallitsee pelko. Tällaiset tilanteet tulevat yllättäen ja muutaman vuoden välein.

Tuorein esimerkki on vuodelta 2022, jolloin Venäjän sota, nopeasti nousseet korot ja korkealla laukannut inflaatio tiputtivat monien sijoituskohteiden arvoja. Esimerkiksi monen suositun teknologiaosakkeen arvo laski 70 prosenttia. Sitä edellinen romahdus markkinoilla oli koronakriisissä maaliskuussa 2020.

Et voi myöskään koskaan tietää, miten sijoituskohteesi arvolle käy, jos markkinoille uiskentelee musta joutsen. Esimerkiksi kiinteistörahastojen ja -osakkeiden arvot romahtivat koronakriisissä. Turvallisten korkorahastojen arvot laskivat selvästi vuonna 2022, kun markkinakorot nousivat odotettua nopeammin. Fortumin ja Nokian Renkaiden osakkeiden arvot tipahtivat vuonna 2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Hajauttaminen on sijoittajan ainoa ilmainen lounas.

Portfoliotyökalu auttaa hajauttamisessa

Listaa hajauttamisen tärkeydestä voisi jatkaa loputtomiin. Hajauttamalla välttää salkun arvon voimakkaan vaihtelun ja myös pitkän aikavälin tuotto paranee. Katso tästä videolta, miten Sijoittaja360:n portfoliotyökalulla rakennetaan tehokkaasti hajautettu portfolio.

Oman sijoitustyylin löytäminen

Sijoitustyyli viittaa spesifiseen menetelmään tai filosofiaan, jolla sijoituskohteet valitaan ja hallinnoidaan osana laajempaa sijoitusstrategiaa.

Sijoittamisessa tärkeintä on oman sijoitustyylin löytäminen. Jos tyylisi on vielä hakusessa, aloita yksinkertaisella passiivisella sijoitusstrategialla.

Sijoitustyylin voi ajatella olevan menetelmä ja tekniikka, jolla sijoituskohteita valitaan salkkuun. Se liittyy sijoittajan päätöksentekoprosessiin, analyysimenetelmiin ja sijoitusten hallintaan. Sijoitustyylejä voivat olla:

  • Arvosijoittaminen: Valitaan osakkeita, jotka vaikuttavat aliarvostetuilta suhteessa niiden todelliseen arvoon.
  • Laatusijoittaminen: Valitaan osakkeita, joiden kannattavuus kestää nousu- ja laskusuhdanteissa.
  • Kasvusijoittaminen: Etsitään osakkeita, joiden odotetaan kasvavan nopeasti tulevaisuudessa.
  • Osinkosijoittaminen: Keskitytään osakkeisiin, jotka maksavat säännöllisiä ja kasvavia osinkoja.
  • Momentum-sijoittaminen: Sijoitetaan osakkeisiin, jotka ovat nousutrendissä, odottaen trendin jatkuvan.

Sijoittaja voi aivan hyvin myös yhdistellä eri tyylejä. Esimerkiksi portfoliossa voi olla yksi sijoitusasunto, jonka vuokraamisesta sijoittaja vastaa itse. Korkosijoitukset on hoidettu yksinkertaisella matalakuluisella korkoindeksirahastolla. Osakkeissa USA ja Eurooppa on valloitettu ETF-rahastoilla ja suomalaiset osakkeet suorilla sijoituksilla laatuosakkeisiin.

Tärkeää on, että sijoittaja löytää oman sijoitustyylin ja noudattaa sitä. Tällöin pääsee parhaaseen lopputulokseen. Yleensä tyylistä poikkeaminen aiheuttaa salkkuun vahinkoa, koska sijoittaja ei tunne, kuinka omasta tyylistä poikkeva osake käyttäytyy erilaisissa markkinatilanteissa.

Löydä kuukauden parhaat osakkeet sijoitustyyleittäin

Sijoitustutkimuksessa sijoitustyylillä tarkoitetaan tunnuslukuperusteista menetelmää, jolla osakkeet valitaan salkkuun. Sijoitustyylin voi kuitenkin ymmärtää laveamminkin.

Alla olevaan taulukkoon on kerätty passiivisen ja aktiivisen sijoittamisen alle erilaisia sijoitustyylejä.

PASSIIVINEN SIJOITTAMINEN
IndeksisijoittaminenRahastosijoittaminen
IndeksirahastotETF:tAktiiviset rahastot
Sijoitustyylinä tunnettujen
indeksien seuraaminen:
S&P 500, Nasdaq 100,
OMX Helsinki Cap jne.
Seuraa yleensä indeksiä.
Tunnettujen indeksien
lisäksi tyyli-indeksit:
kasvu, laatu, osinko…
Myös aktiivisia ETF:iä.
Osakepoiminta,
Salkunhoitajan sijoitustyylit:
arvo, laatu, osinko…
AKTIIVINEN SIJOITTAMINEN
TreidaaminenOsakepoimintaTaktinen allokaatioKvantitatiivinen sijoittaminen
(sijoitustyylien noudattaminen)
Osakkeet, ETF:t, viputuotteetOsakkeetETF:t ja indeksirahastotOsakkeet
Swing-treidaus
Momentum-treidaus
Range-treidaus
Breakout-strategia
Kontrarian-strategia
Skalppaus
Trendin seuraaminen
Keskiarvoon hakeutuminen
Markkinatuntemus (Top-Down-analyysi)
Yhtiötuntemus (Bottom-Up-analyysi)
Markkinatuntemus
Allokaationäkemys
Arvo
Kasvu
Laatu
Osinko
Multifaktori
Matalariski
Koko (suuryhtiöt vs. pienyhtiöt)

Sijoittamisen aloittaminen osakkeilla

Nykyään osakesijoittamisen voi aloittaa jo hyvin pienillä summilla. Pörssierät ovat poistuneet. Välityspalkkiot ovat tulleet alas. Nordea on jopa lanseerannut 1 %:n välityspalkkiokaton.

Osakemarkkinoilla menestyminen edellyttää ajankäyttöä. Sijoitusstrategiasi määrittää, paljonko aikaa pitää käyttää. Kannattaa varautua siihen, että aikaa pitää olla käytettävänä muutama tunti viikossa tai kuukaudessa (strategiasta riippuen).

Tutustu osakevälittäjiin ja löydä sinulle edullisin ratkaisu.

Kolme vinkkiä osakkeiden ostamiseen

Valitse sinulle sopivin sijoitusstrategia osakkeisiin ja noudata sitä. Suurimmat virheet sijoittaja tekee silloin, kun hän lipsuu sijoitusstrategiasta. 

Tee sijoituspäätökset itsenäisesti. Hyödynnä ulkopuolisten puolueettomia analyyseja ja työkaluja, sillä niissä on paljon hyödyllistä tietoa sijoituspäätöstäsi varten. Mutta loppukädessä sijoituspäätöksen pitää perustua omaan päätelmääsi.

Osta ja myy osakkeita erissä. Pyri rakentamaan vähintään 10 osaketta sisältävä salkku. Sillä saat jo riittävän hajautuksen, kun osakkeet ovat eri toimialoilta.

Vinkkejä osakesijoittamisen aloittamiseen

Osakesijoittajan sijoitusstrategiat

Omatoimisella osakesijoittajalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa sijoitusstrategiaksi.

  1. Osta ja perehdy
  2. Hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä.

Osta ja perehdy tarkoittaa syvällistä perehtymistä yhtiöön. Sijoitustyylien hyödyntäminen voi olla suoraviivaisempaa. Yllä olevassa taulukossa oli esitelty suosittuja sijoitustyylejä. Osakesijoittamisen artikkelisarjan toisessa osassa perehdymme aiheeseen tarkemmin.

Mitä huomioida osakkeiden valinnassa?

Kun valitset osakkeita, niin huomioi nämä ainakin nämä asiat:

  • Tutki pitkän aikavälin kurssikehitystä, onko osake yli- vai alisuorittaja
  • Tarkista lyhyen tähtäimen kurssitrendi eli momentti
  • Toimiala ja markkinanäkymät
  • Yhtiön liiketoimintaan tutustuminen
  • Taloudellinen tilanne
  • Arvostusluvut
  • Vertaile tunnuslukuja ja arvostuslukuja saman toimialan yhtiöihin Osaketyökalulla.
Lue myös nämä

Tarvitset osakevälittäjän osakkeiden ostamiseen. Helpoin tapa on käyttää omaa pankkia, mutta se ei välttämättä ole sinulle paras tai edullisin. Siksi kannattaa käyttää hetki aikaa siihen, että valitsee itselleen sopivimman välittäjän, jonka kautta osakeostot toteutetaan.

Sijoittamisen aloittaminen rahastoilla

Sijoitusrahasto on suosittu ja helppo sijoitusmuoto. Sijoittajan ei tarvitse murehtia yksittäisistä sijoituskohteista, sillä rahastossa sijoituksista vastaa rahastoyhtiö tai salkunhoitaja.

  • Sijoitusrahasto koostuu arvopapereista, kuten osakkeista tai korkoinstrumenteista.
  • Sijoittajat sijoittavat rahastoon ja saavat rahasto-osuuksia.
  • Osakerahastot sijoittavat pörssiosakkeisiin
  • Korkorahastot korkoinstrumentteihin, kuten valtion velkakirjoihin ja yritysten joukkovelkakirjoihin.
  • Suosituin rahastotyyppi on yhdistelmärahasto, joka sijoittaa sekä osakkeisiin että korkoinstrumentteihin.

Nyrkkisääntönä rahastovalinnassa on valita sellainen rahasto, jossa sijoitusstrategia tai salkunhoitaja tuottaa lisäarvoa kuluja vastaan. Muuten rahastovalinta kannattaa kohdistaa matalakuluiseen indeksirahastoon tai ETF:ään.

Lue myös nämä

Sijoittamisen aloittaminen: Indeksirahastot vs. ETF:t

Indeksirahastot ja ETF:t ovat molemmat edullisia rahastoja, jotka seuraavat indeksiä. Indeksirahasto eroaa ETF-rahastosta siten, että indeksirahasto ei ole listattu pörssiin, eikä sitä voi siten ostaa markkinoilta. Indeksirahastoa merkitään samoin kuin perinteistä rahastoa. ETF vastaavasti ostetaan pörssistä, kuten osake.

ETF:issä on laajempi valikoima. Lisäksi ETF:n hinnan näkee osto- ja myyntihetkellä. Ammattisijoittajat suosivat ETF:iä, mutta pitkäaikaiselle säästäjälle indeksirahasto on lähes yhtä hyvä vaihtoehto.

Lue myös nämä

SijoittajaAppin tutoriaalit

Sijoittaja.fi:n SijoittajaAppista löydät laajan, 12-osaisen tutoriaalin osakesijoittamisen eri osa-alueista. Tutoriaaleissa pääset oppimaan aina osakesijoittamisen aloittamisesta shorttaamiseen asti tekstin, animaatioiden sekä monivalintatestien avulla. Tutoriaalien lisäksi SijoittajaApp tarjoaa turvallisen alustan harjoitella osakesijoittamista virtuaalirahalla oikeassa markkinassa. Voit siis harjoitella opittuja taitoja käytännössä ilman pelkoa oikean rahan menettämisestä. Liiga-ominaisuuden avulla voit kilpailla leikkimielisesti kavereita vastaan parhaista tuotoista ja osallistua Sijoittaja.fi -liigoihin.

SijoittajaAppia käyttää jo yli 50 koulua Suomessa mm. taloustiedon oppimistyökaluna. Opettajan on helppo seurata oppilaiden edistymistä tutoriaaleissa, sillä monivalintatestin suorittamalla osio merkataan suoritetutuksi. Opettaja voi myös vapaasti luoda oppilaileen ”liigan”, jossa oppilaat pääsevät kilpailemaan toisiaan vastaan. Tilaa opettajan opas SijoittajaAppin käyttöön!

Lataa Sijoittaja ilmaiseksi App Storesta tai Play Storesta!

Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa

Tekoäly on ehdottomasti 2020-luvun tärkein megatrendi. Tekoäly on mukana myös sijoitusstrategioissa tarjoten tehokkaita työkaluja markkinatrendien tunnistamiseen, riskien arviointiin ja sijoitussalkkujen optimointiin. Vaikka tekoälyalgoritmit parantavat sijoituspäätösten tarkkuutta ja nopeutta, niiden käyttöön liittyy myös haasteita. Tulevaisuudessa tekoälyn ja ihmisten yhteistyö voi mullistaa sijoitusmaailman.

Olemme kirjoittaneet laajan analyysin tekoälyn hyödyntämisestä sijoittamisessa. Tekoäly on vielä tällä hetkellä erinomainen renki, mutta huono isäntä. Tekoälyn hyödyt sijoittamisessa:

  • Tehokas datanalyysi: Tekoäly pystyy käsittelemään ja analysoimaan valtavia määriä dataa nopeammin ja tarkemmin kuin perinteiset menetelmät.
  • Parantunut ennustetarkkuus: Tekoälyalgoritmit voivat tehdä tarkempia ennusteita tulevista markkinaliikkeistä käyttämällä historiallista dataa ja koneoppimista.
  • Algoritminen kaupankäynti: Tekoälypohjaiset kaupankäyntijärjestelmät voivat toteuttaa kauppoja reaaliajassa ennalta määritettyjen sääntöjen perusteella. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin markkinamuutoksiin ja optimoi kaupankäyntistrategioita tuottojen maksimoimiseksi.
  • Riskienhallinta: Tekoäly pystyy arvioimaan ja hallitsemaan riskejä analysoimalla suuria määriä dataa ja tunnistamalla mahdolliset riskitekijät.
  • Sijoituskohteiden valinta: Tekoäly voi analysoida yritysten taloudellisia tietoja, uutisia ja sosiaalisen median keskusteluja tunnistaakseen lupaavia sijoituskohteita.
  • Ajan säästäminen.
  • Jatkuva oppiminen ja sopeutuminen: Koneoppimisalgoritmit voivat oppia jatkuvasti uudesta datasta ja sopeutua muuttuviin markkinaolosuhteisiin.

Tekoälyosakkeita on helppo etsiä myös Osaketyökalulla.

Sijoittamisen kulut ja verotus

Nopein ja helpoin keino parantaa oman sijoitustoiminnan tulosta on pienentää kuluja tuotosta tinkimättä. Tämä onnistuu maksamalla pienempiä kustannuksia, joiden kerrannaisvaikutukset voivat pitkällä aikavälillä olla varsin dramaattiset. Kahden prosentin kulusäästö vuodessa kaksinkertaistaa sijoitusten arvon hieman yli 30 vuodessa!

  1. Valitse edullinen sijoitusratkaisu, kuten ETF tai indeksirahasto
  2. Valitse välittäjä, jolla on alhaiset kaupankäyntipalkkiot. Esimerkiksi eToro on tunnettu alhaisista kuluista.
  3. Kilpailuta aika ajoin osakevälittäjäsi ja pankkisi
  4. Vältä kalliita varainhoitoratkaisuja ja sellaisia vakuutuskuoria, jotka eivät tuo sinulle lisäarvoa
  5. Karsi turhat välikädet
  6. Älä maksa turhia veroja

Verot ovat sijoitustoiminnan suurin kuluerä. Yksityissijoittaja maksaa pörssiyhtiöistä saamistaan osingoista veroa 25,5 tai 28,9 prosenttia. Osakkeiden myyntivoitoista maksetaan pääomatuloveroa 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Myös rahastojen tuotto-osuuksista veroa maksetaan pääomatuloverotuksen mukaisesti. Sijoittajan kannattaa siis valita aina rahasto, joka ei jaa ulos tuotto-osuutta. Näin säästyy ylimääräisiltä vuosittaisilita verokuluilta.

Myös Nordnetin sijoitusvakuutus on harkinnanarvoinen väline pitkäaikaiseen sijoittamiseen verotuksen näkökulmasta. Sijoitusvakuutuksessa sijoittaja ei maksa saaduista osingoista tai tuotto-osuuksista veroa, eikä myöskään myyntivoitoista. Tuottoa verotetaan vasta säästöjä nostettaessa.

Osakesäästötilille sijoittaja voi siirtää rahavaroja, jotka sijoitetaan sijoittajan päätöksen mukaisesti listattujen yhtiöiden osakkeisiin. Vuodesta 2024 alkaen osakesäästötilille voi siirtää maksimissaan 100 000 euroa. Osakesäästötilille kertyvistä osingoista ja myyntivoitoista ei makseta veroa. Pääomatuloveroa maksetaan vasta, kun varoja nostetetaan pois tililtä.

Muista myös vähentää menot sijoitustoiminnan tuotoista. Menoja ovat Sijoittaja.fi:n jäsenyys, sijoituslainan korot, sijoituskirjat jne. Lue lisää verotuksesta.

Opi lisää sijoittamisesta

Paljon olet valmis käyttämään aikaa? Hyvä tietopohja auttaa tekemään parempia päätöksiä.

Tilaa jäsenyys ja aloita sijoittaminen!

Sijoittaja.fi jäsenenä saat käyttöösi artikkelit, analyysit ja sijoittajan työkalut. Sijoittaja360 -palvelusta löytyvillä työkaluilla:

  • Seuraat helposti markkinoita
  • Löydät kaikki tarvittavat tunnusluvut osakkeista, ETF:istä ja rahastoista
  • Valmiita listoja parhaista osakkeista sijoitustyyleittäin
  • Valmiita mallisalkkuja