Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Taloudellisen riippumattomuuus ja sen tavoittelu on monille elämäntapa. Se edellyttää kurinalaisuutta, kuluissa säästämistä, kulutuksen vähentämistä ja kaiken ylimääräisen varallisuuden säästämistä korkean tuotto-odotuksen sijoituskohteisiin.

1 000 000 euron varallisuus antaa taloudellisen riippumattomuuden. Tällöin 5 %:n netto-osinkotuotto tuottaa 50 000 euroa vuodessa, mikä riittää monille koko vuoden menoihin.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa tärkein yksittäinen tekijä on mahdollisimman suuren summan jatkuva sijoittaminen. On ratkaisevaa, pystyykö kuukaudessa sijoittamaan 500 euroa vai 1 000 euroa. Toinen merkittävä tekijä on luonnollisesti aikaansaatu tuotto.

  • 5 %:n tuotto-odotuksella ja 500 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 45 vuotta
  • 5 %:n tuotto-odotuksella ja 1000 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 33 vuotta
  • 9 %:n tuotto-odotuksella ja 500 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 31 vuotta
  • 9 %:n tuotto-odotuksella ja 1000 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 24 vuotta

Aika on sijoittajan paras ystävä

Taloudellista riippumattomuutta tavoitellassa on huomioitava aika. Mitä aikaisemmin aloitat, niin sen parempi. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että säästetylle pääomalle kertyvät korot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman ohella.

Ilmiön keskiössä on kertyvän tuoton uudelleensijoittaminen. Tuottoa ei kerry vain alkuperäiselle pääomalle, vaan tuotoillekin alkaa kertyä tuottoja. Riittävän pitkän ajan kuluttua tuotot ovat suurempia kuin alkuperäinen pääoma.

Katso laskurilla miten sijoituksesi tuottavat

Miten saavutat taloudellisen riippumattomuuden?

  • minimoimalla kaikki sijoitustoiminnan kulut
  • noudattamalla kurinalaista sijoitusstrategiaa
  • valitsemalla sijoituskohteiksi korkean odotetun tuoton kohteita
  • välttämällä turhia riskejä

Kulut minimoidaan valitsemalla välittäjä, jolla on alhaiset kaupankäyntipalkkiot. Sijoittajan tulee myös välttää turhaa kaupankäyntiä. Rahastosijoituksiksi valitaan alhaisen kulun ETF- tai indeksirahastoja tai aktiivisia rahastoja, jotka voittavat systemaattisesti vertailuindeksinsä.

Lue tästä, miten aloittaa indeksisijoittaminen!

    Suorassa osakesijoittamisessa tulee olla sijoitussuunnitelma, ja tätä on noudatettava orjallisesti. Näin välttää virheet, jotka usein aiheuttavat suurimmat tappiot.

    Perinteisistä omaisuusluokista osakkeissa on korkein tuotto-odotus. Myös kiinteistösijoitusyhtiöt, REIT-rahastot ja suorat sijoitukset kiinteistöihin ja yrityslainoihin tarjoavat hyvää tuottoa.

    Hajautus osakkeiden ulkopuolelle hyödyttää eritoten kriisitilanteissa, jolloin osakkeiden arvot romahtavat. Sijoittajan tulee tällöin realisoida muita sijoituksia ja nostaa osakkeiden painoa.

    Turhat riskit voivat tuhota sijoittajan vaivalla aikaansaadut tuotot

    Turhat riskit voi välttää huolehtimalla, ettei:

    • yksittäisen osakkeen paino salkussa nouse liian suureksi
    • sijoita, johonkin, mitä ei ymmärrä
    • yhden toimialan paino salkussa ole liian korkea.

    ETF-rahastot ovat edullinen vaihtoehto

    Älykkäistä strategia-ETF-rahastoista löytyy vaihtoehtoja, joissa on markkinatuottoa parempi pitkän ajan tuotto-odotus ja valmiiksi laaja hajautus. Rahastojen kulut ovat tyypillisesti 0,5 % vuodessa, joka on keskimääräistä ETF:n kulua korkeampi, mutta vastineena on todennäköisesti parempi tuotto.

    Älykkäät ETF-rahastot sijoittavat esimerkiksi laadukkaisiin osinkoyhtiöihin, kasvuosakkeisiin tai tiettyyn korkean odotuksen teemaan (tekoäly, robotiikka, kyberturvallisuus jne.).

    Löydät kustannustehokkaat ja älykkäät ETF-rahastot helposti ETF-työkalullamme.